piątek, 31 października 2014

Watrobka po turecku




Watrobka jagnieca po turecku.
Jedna z moich ulubionych potraw. Duzo smaczniejszy sposob na watrobke niz tradycyjny polski z cebulka.




czwartek, 30 października 2014

Kandyzowana skórka pomarańczowa



Domowej roboty kandyzowana skórka pomarańczowa. W całym domku unosił się dziś piękny zapach...




środa, 29 października 2014

Pełnoziarnsta ciabata



Uwielbiam ciabate...ale to nic dziwnego, bo kto jej nie lubi?
Jeśli jednak nie mamy gotowej mieszanki mąki do zrobienia tych przepysznych bułeczek musimy poswięcić na ich robienie sporo czasu. Samo przygotowanie nie jest pracochłonne, jednak czas oczekiwania, jak na mój gust, stanowczo za długi.
Pokombinowałam więc i w sumie calkiem przypadkiem udało się w końcu zrobić ciabate pełnoziarnista w godzinę!



wtorek, 28 października 2014

Słone bułeczki



Słone bułeczki z przepisu na crusty hard rolls, jak zwykle nieco zmodyfikowane  

Bułeczki sa przepyszne. Maja super skórkę, twardą i chrupiacą.

Mój, uwielbiający gryźć wszystko co napotka, łącznie ze mną, synek jest nimi zachwycony a turecki mąż zapytał dlaczego nie dodaje do pieczywa spulchniaczy  Dlaczego? Dlatego, ze lubie prawdziwe pieczywo a nie sklepowe dmuchańce :P 




poniedziałek, 27 października 2014

Chlebek cypryjski - kıbrıs ekmeği





Kolejna odsłona wspolnego gotowania. Tym razem kıbrıs ekmeği czyli chlebek cypryjski.

Bardzo smaczny i zdrowy, miła odmiana od normalnego pieczywa. Fantastycznie smakuje zarówno sam jak i z białym serkiem typu philadelfia.




niedziela, 26 października 2014

sobota, 25 października 2014

Zupa z kukurydzy z czosnkiem





Mam bardzo mieszane uczucia w stosunku do tej zupy. Kiedy ja gotuje i czuje zapach smazonego czosnku, mleka z kukurydza....slinianki zaczynaja szybciej pracowac a ja robie sie glodna. Jednak gdy juz jest gotowa, po zjedzeniu 2/3 bulionowki, mam jej dosc na nastepny rok...Dziwna sprawa. Kombinacja smakow nie kazdemu bedzie odpowiadala, ale mala porcyjke warto sprobowac zrobic choc raz.



Klarowane maslo



Klarowanie masla. 

Jak to zrobic i po co?



Klarowanie masła polega na oczyszczeniu go z resztek białka zwierzęcego i innych zanieczyszczeń. Naszym celem jest uzyskanie jak najczystszego tłuszczu. Pamiętajmy, że ilość masła po procesie klarowania silnie się zredukuje. Naszym kurkom wystarczą dwie, trzy łyżki. Na taką ilość wystarczy około pół kostki masła ale jeśli już przystąpiliśmy do tej, co by nie mówić, żmudnej czynności, warto się zastanowić, czy aby nie lepiej sklarować troszkę większą ilość, tym bardziej, że sklarowane masło można przechowywać dość długo.

W celu sklarowania, wrzucamy masło do rondelka (lepszy jest rondelek z rączką niż garnek, bo będziemy masło przelewać) i podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy masło już się rozpuści, zmniejszamy ogień do minimum i cały czas grzejąc zbieramy z powierzchni zawiesistą szumowinę.




 Jeśli mamy większą ilość masła można do tego celu wykorzystać łyżkę cedzakową. Mniejsze ilości musimy cierpliwie 'obsługiwać' łyżką lub łyżeczką. Po jakimś czasie zbierania zawiesiny powinniśmy już zobaczyć złoty płyn. Jeszcze trochę żmudnego zbierania i w naszym płynie zostanie już tylko trochę kłaczków na powierzchni. Teraz zestawiamy rondelek z ognia odczekujemy chwilę i całość, bardzo delikatnie i powoli, przelewamy do drugiego naczynia. W trakcie przelewania uważamy aby szumowiny (te z powierzchni i te które opadły na dno) zostały w rondelku.


piątek, 24 października 2014

Zahter salatası



Zahter salatası.
Salatka sniadaniowa, typowa dla okolic Hatay ale popularna rowniez w innych miejscach Turcji. Robi sie z niej roznego rodzaju salatki, nie tylko do sniadania...ale o tym pozniej bo sezon na to ziolko w pelni wiec zaprezentuje kilka wariantow. 

Dzis przedatawiam Wam salatke z dodatkiem oliwy, sosu z granata i pul biber.




czwartek, 23 października 2014

Bamya czyli okra




Prawde mowiac nigdy wczesniej nie spotkalam sie z tym dziwnym warzywem, dopiero w Turcji. 
Nie bardzo mialam pojecie co to jest i z czym to sie je.
Ale, jak to sie mowi, koniec jezyka za przewodnika  






środa, 22 października 2014

Kurs kuchni tureckiej. Część 1 - Ev yemekleri hazırlama - 1. bölüm



Ev yemekleri hazırlama.
...czyli kurs przygotowania potraw domowych w wersji tureckiej.
Zdecydowałam się pójść na te zajęcia żeby lepiej poznać kuchnie turecka od podszewki i pokazać Wam moi drodzy co w naszych garach piszczy.

Pierwse zajecia były tydzień temu, jednak nie miałam czasu na publikacje. W tak zwanym między czasie wybrałam się do Izmiru odwiedzić Emilie, autorke bloga Turcja od kuchni.
I powiem Wam, że to nie mit. Emilka istnieje naprawde i świetnie gotuje.
A teraz do rzeczy. Przedstawiam menu z poprzednich zajęć.

Dereötu poğaça - Buleczki z koperkiem
Karışık turşu - Kiszonka


Zupa krem z pomidorów

Kawior z baklazana




Dzis kolejna potrawa z cyklu ,,wspolne gotowanie,,.
Tym razem kawior z baklazana. Pokochalam jej smak, moim zdaniem ta wersja, najlepiej smakuje z ciemnym chlebkiem, domowym oczywiscie.



wtorek, 21 października 2014

Botwinka




Gdy na targu znalazlam swieza botwinke nie posiadalam sie ze szczescia. Wieki nie jadam tej jakze prostej a przepysznej zupki.
Chłodnik litewski to idealny pomysł na upalne dni.



sobota, 18 października 2014

Tort rybka




Moj pierwszy w zyciu tort. Zrobiony na sylwestra, ktorego spedzilismy z naszymi przyjaciolmi i dzieciakami. İ wlasnie specjanie ku uciesze dzieciakow zrobilam rybke  





Ciasto biszkoptowe robimy wg dowolnego przepisu. Ja zrobilam kakaowy biszkopt.


czwartek, 16 października 2014

Ciasto mocno cytrynowe


Ciasto mocno cytrynowe, może nawet za mocno. Jeśli nie lubicie aż tak ostrych doznań smakowych proponuje zmniejszyć ilość soku z cytryny.


poniedziałek, 13 października 2014

sobota, 11 października 2014

Sos słodko-pikantny



Kojarzycie z knajpek azjatyckich taki sosik slodko-pikantny, z delikatnym posmakiem limonki i imbiru o lekko galaretowatej konsystencji....oczywiscie, ze kojarzycie. A lubicie? Hmm tez pytanie, kto nie lubi  wlasnie zrobilam domowa wersje tego sosu. Jest fantastyczny i o dziwo niesamowicie latwy w przygotowaniu.
Powiecie zapewne, ze nie ma tak czerwonego i intensywnego koloru jak ten ze sklepu...no nie ma. A to dlatego, ze jest w pelni naturalny, bez barwnikow.
Taki sos stanowi doskonaly dodatek nie tylko do dan kuchni azjatyckiej. Mozna go podawac do kurczaka, frytek czy ryby.


piątek, 10 października 2014

czwartek, 9 października 2014

Zacierka




Domowej roboty zacierka z maki razowej. 
Dodatek do zup warzywnych, a w moim przypadku, ulubiony dodatek do goracej zupy mlecznej.





wtorek, 7 października 2014

Kurczak z sezamem




Uwielbiam azjatyckie smaki. Niestety zbyt daleko mam do tego typu knajpek, dookola wszedzie kebap.... Tak wiec nie pozostalo mi nic innego jak zrobic sobie cos z kuchni azjatyckiej we wlasnej kuchni. 

Polecam ten przepis, bo jest dość prosty, rewelacyjny w  smaku i zdrowy.




poniedziałek, 6 października 2014

sobota, 4 października 2014

piątek, 3 października 2014

Papryka po mauretansku



Papryka po mauretansku.
Przepis pochodzi z mojej ulubionej ksiazki o jakze wdziecznym tytule ,,Kuchnia bez granic,, Malgorzaty Carpari. İ jak zwykle nie zawioda mnie bo papryczki wysmienite.




czwartek, 2 października 2014

Gniazda



Gniazdka, paczki hiszpanskie lub wiedenskie...jak kto woli.

Bardzo latwe w wykonaniu i bardzo smaczne. Najwieksza zaleta moim zdaniem jest to, iz nie sa anie slodkie, ani tluste.