niedziela, 30 listopada 2014
sobota, 29 listopada 2014
piątek, 28 listopada 2014
Kabak kayganası - placuszki z cukinią
Placuszki sniadaniowe z cukinia.
Jest kilka wersji kaygana, od calkiej prostej, omletowej po wymyslne z dodatkami. Ja zdecydowalam sie na cukiniowe bo to jedno z moich ulubionych warzyw.
Etykiety:
cukinia,
jajka,
koper,
Kuchnia Turecka,
maka,
mleko,
oliwa,
pietruszka,
Placuszki,
proszek do pieczenia,
ser biały,
Sniadaniowo,
sol
czwartek, 27 listopada 2014
Krem pomaranczowy
Tak dobrego kremu pomaranczowego w zyciu nie jadlam choc nastepnym razem uzywajac gotowej skorki kandyzowanej nie bede dodawala cukru.
środa, 26 listopada 2014
wtorek, 25 listopada 2014
poniedziałek, 24 listopada 2014
Pełnoziarniste simity
Simit to bardzo popularny rodzaj pieczywa w Turcji. Sprzedawany bardzo czesto na ulicznych stoiskach, ale tez czesto mozna spotkac simitçi, czyli pana od simitow, z taca lub koszem pelnym tych przepysznych obwarzankow, na glowie ;)
Na sniadanie do herbatki pyszny z bialym serkiem topionym lub poprostu na sucho w drodze do pracy.
W sprzedazy nie spotkalam sie z wersja pelnoziarnista, jednak jako, ze zmienilam nieco nawyki zywieniowe na zdrowsze, postanowilam sprobowac zrobic taka wlasnie wersje.
Wyszly bardzo smaczne, a najlepszym tego dowodem jest fakt, ze moj syn, ale przede wszystkim turecka tesciowa ;) byla nimi zachwycona. Zwykle nie jada pieczywa a jak juz to nigdy tego zdrowego...jednak moje simity zajadala ze smakiem i poprosila o kolejna porcje :)
niedziela, 23 listopada 2014
sobota, 22 listopada 2014
piątek, 21 listopada 2014
Lahana sarması - tureckie gołąbki
Zeytinyağlı lahana sarması czyli tureckie gołąbki.
Moje w wersji nieco skromniejszej od oryginalnych, bo bez pietruszki, koperku, sumaku, miety, orzeszkow i porzeczek.
Moje w wersji nieco skromniejszej od oryginalnych, bo bez pietruszki, koperku, sumaku, miety, orzeszkow i porzeczek.
czwartek, 20 listopada 2014
Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa.
Moja ulubiona zupka chyba. Tym razem zeby bylo bardziej dietetycznie zamiast zabielac smietanka dodalam na talerzu juz odrobine mleka.
środa, 19 listopada 2014
Placek ze sliwkami
Etykiety:
brazowy cukier,
Ciasta,
jajka,
kasza manna,
maka pełnoziarnista,
maka ziemniaczana,
masło,
mleko,
ocet,
proszek do pieczenia,
sliwki
wtorek, 18 listopada 2014
Kozlenmiş patlıcan - sałatka z opiekanego bakłażana
Közlenmiş patlıcan salatası czyli salatka z opiekanego baklazana.
Kolejna odslona wspolnego gotowania. ,
Bardzo prosta i smaczna salatka, ktora choc raz w zyciu warto zrobic
poniedziałek, 17 listopada 2014
niedziela, 16 listopada 2014
sobota, 15 listopada 2014
piątek, 14 listopada 2014
Etykiety:
cebula,
cieciorka,
czosnek,
jajko,
jogurt,
koper,
Kuchnia Turecka,
kumin,
maka,
Obiadowo,
olej,
papryka w proszku,
pietruszka,
proszek do pieczenia,
Przystawki,
sol
czwartek, 13 listopada 2014
Tarhana çorbası
Tarhana. Zupa o dosc specyficznym smaku. Robiona z instantu przygotowanego przez moja tesciowa.
Turecka tarhana to mial z przenicy lub maka, jogurt, warzywa i przyprawy. Taka mieszanke poddaje sie fermentacji a pozniej suszy na proszek. Moze nie brzmi zachecajaco ale to bardzo zdrowa zupa.
Do tej pory nie to moja ulubiona zupa, do jej smaku i zapachu trzeba sie przyzwyczaic. Ze wzgledu na to, ze moj maz ja lubi, czasem ja robilam.
W tym roku jednak postanowilam zamrozic sobie ta sfermentowana papke nie czekajac az wyschnie. To byl genialny pomysl, bo jest o niebo smaczniejsza niz wysuszona.
Tutaj znajdziecie przepis na zrobienie mieszanki i ciasta na tarhane.
Tutaj znajdziecie przepis na zrobienie mieszanki i ciasta na tarhane.
środa, 12 listopada 2014
Tarhana
Przepis na ciasto do zupy tarhana.
Co roku, we wrześniu, turczynki przygotowuja ciasto na tarhane. W tym okresie jest szczyt sezonu na potrzebne składniki, więc to najlepszy czas na przygotowania do zimy. Tą zupę zimą własnie jemy najczęściej gdyż jest bogata w witaminy i naturalne składniki chroniące przed infekcjami.
Wyrabianie ciasta jest dosć męczące i pracochłonne, ale warto.
Oprócz wymienionych poniżej składników, do ciasta można dodać inne zioła.
Ten przepis jest dość ,,podstawowy,,. Nazywa się dokładnie Trakya tarhana.
W tym roku robiąc tarhane z teściową dodałyśmy rownież :
mięte
bazylie
oregano
pietruszke
tymianek
czosnek
ostrą paprykę (pul biber)
wtorek, 11 listopada 2014
poniedziałek, 10 listopada 2014
Terbiyeli şehriye çorbası
Terbiyeli şehriye çorbası czyli zupa jogurtowa z makaronem z pszenicy durum.
To turecka zupa z makaronem z pszenicy durum. Bardzo latwa w przygotowaniu i smaczna.
niedziela, 9 listopada 2014
Buleczki otrebowe
Buleczki otrębowe.
Bazowałam na przepisie jednej z czytelniczek.
Kasia Adelowa, dziękuje za pomysł, buleczki przepyszne.
Nie byłabym jednak sobą nie zmieniając odrobine przepisu
Dodalam nieco wiecej otrąb i odrobine soli.
sobota, 8 listopada 2014
piątek, 7 listopada 2014
czwartek, 6 listopada 2014
środa, 5 listopada 2014
wtorek, 4 listopada 2014
Truskawkowe crumble
Dieta dieta ale odrobina przyjemnosci kazdemu sie nalezy Tak wiec prezentuje, dietetyczne , pelnoziarniste crumble truskawkowe
poniedziałek, 3 listopada 2014
niedziela, 2 listopada 2014
sobota, 1 listopada 2014
Pişi - tureckie pączki wytrawne
Pişi czyli bardzo latwe i szybkie tureckie paczusie. Bardzo czesto robione na okoliczność ,,babskich,, spotkan.
Subskrybuj:
Posty (Atom)