sobota, 31 stycznia 2015

Sernik chałwowy



Przesmaczny, cudowny sernik chałwowy.
Przepis podkradłam mojej kochanej blogerce i przyjaciółce zarazem, czyli Emilii. Oczywiście troche pokombinowałam i użyłam nieco innych składników latego koniecznie sprawdźcie oryginalną wersje którą znajdziecie tutaj.



piątek, 30 stycznia 2015

Poğaça - bułeczki z serem



Cudowne, bułeczki wypełnione białym serem. Bardzo często zajadana bez zadnych dodatków.
Jest kilka wersji tych bułeczek. Mogą być na samych drożdżach, na drożdżach i proszku do pieczenia i na samym proszku. Można zrobić je zarówno z mąki pszennej, takie są najbardziej popularne, ale wystepują tez robione z mąki pełnoziarnistej lub mieszane. Następna wersja jaką zrobię bedzie właśnie pełnoziarnista.
Dziś przedstawiam Wam| wspólnie z Emilią, przepis na tradycyjne i z koperkiem, które już znacie z wpisu z zajęć z kuchni tureckiej.
Zerknijcie koniecznie na wersje Emilki.


wtorek, 27 stycznia 2015

Pierogi ruskie





Poprostu pierogi....Czasem teskno mi do smaków z dzieciństwa, domowych potraw, których uczylam sie od babci czy mamy...Moje pierogi z caląpewnscią nie zyskalyby pochwaly od p. Magdy G.  a to dlatego, ze lubie pierogi w lekko twardawym cieście. 
Nie byłabym sobą gdybym nie ,,ulepszyła,, trochę pierogów nowymi smakami , więc do tradycyjnego farszu na ruskie dodalam coś jeszcze....


poniedziałek, 26 stycznia 2015

Cepeliny z twarogiem



Dawno nie publikowałam, co nie znaczy, że nie gotowałam.....Zgodnie z obietnica, startuje własnie z nową serią potraw, czyli pierogi, pierożki, kluski, kluseczki.....
Bedzie i tradycyjnie i innowacyjnie. Myślę, że dla każdego znajdzie się coś dobrego.
Na pierwszy ogień cepeliny z twarogiem. Jest przy nich troszke pracy, ale warto.