wtorek, 31 marca 2015

Podduszony i zapieczony okoń




O tym, że ryby są zdrowe nikogo nie trzeba przekonywać. A okoń, zdaniem wielu, jest jedną najlepszych ryb słodkowodnych, bardzo ceniona na rynku. Jego europejska odmiana posiada białe, chude i słodkawe mięso. Ryba ta posiada mniej niż 1% tłuszczu, a jej właściwości prozdrowotne zdaniem dietetyków i konsumentów są bezsporne. Przyrządzając okonia, nie nadużywajmy  przypraw i ziół, by nie przyćmiły charakterystycznego smaku ryby.
Jajczęściej przyrząda sie go smażonego na tłuszcu w całości lub w postaci filetow. Ja jednak wolę  zdrowszą wersje, pozwalającą również na zachowanie smaku ryby i dodatków, czyli zapiekanie.



niedziela, 29 marca 2015

Słodko-kwaśny deser z granatem w roli głównej



W Turcji sezon na granaty powoli dobiega końca. Bardzo szkoda, bo to jedno z moich ulubionych zimowych owoców, bogate w witamine C i cudowne w smaku.
Postaowiłam wykorzystać ostatnie minuty i zrobic z granatem coś więcej. 
Przepis na ten deser znalazłam w moim ulubionym tureckim miesieczniku kulinarnym ,,Lokma,,.
W wiazku z tym, że mam w domu małego łobuza, który ciągle potrzebuje mamy do zabawy, zmodyfikowałam nieco ten przepis żeby jego wykonanie bylo nieco szybsze a czas oczekiwania na gotowy do zjedzenia deser, krótszy.



niedziela, 22 marca 2015

Faszerowane suszone bakłażany - Kuru patlıcan dolması



Moje ulubione nadziewane warzywa. Ta potrawa łączy w sobie ostre i kwaśne smaki ze słodyczą suszonych bakłażanów...Pierwszy raz przygotowywałam je na kursie tureckiej kuchni. Nie jest to jednak typowa turecka potrawa, mimo, iż wsiąkneła w tutejszą kuchnie, jak tłumaczyła nasza nauczycielka, to typowe dla kuchni arabskiej połączenie smaków i przypraw.
Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, wymaga tylko troszke czasu, ale wierzcie mi, warto.



piątek, 20 marca 2015

Nieco inna zupa z soczewicy - Kimyonlu mercimek çorbası



Czasami nie ma czasu na godzinne stanie w kuchni żeby wyczarować jakąś super zupke na rozgrzewke. W ten czas proponuje zupe z soczewicy nieco inaczej niż zwykle. Przygotowanie tej zupy zajmuje mniej niz 30 minut.



czwartek, 19 marca 2015

Wybuchowa czekolada - Narlı çikolata




Nie ma to jak zagłuszyć wyrzuty sumienia z powodu jedzenia czekolady, dodając do niej jakiegos owocu żeby było choć troche zdrowiej :)
Zrobiłam więc czekolade z owocem granatu. Szybciutko i smacznie. Jak się okazało, kwaskowatość granatu fantastycznie komponuje sie z gorzką czekoladą.




piątek, 13 marca 2015

Okoń morski z pieca - Fırında ekşili levrek



W Turcji w okresie jesienno zimowym mamy bardzo duzy wybór ryb w bardzo przyzwoitych cenach. Z tego też powodu w naszym domu conajmniej raz w tygodniu pojawia się na stole jakaś ryba. Tym razem padło na okonia. 
Ciekawa byłam jego smaku bo nigdy wcześniej nie maiałam okazji spróbować tej ryby...
Jako, że ostatnio zaczęłam prenumerować turecki miesiecznik kulinarny ,,Lokma,, postanowiłam po kolei testować zamieszczone tam przepisy. 
Na okonia jest ich kilka, ale na początek wybrałam wersje zapiekaną, Prade mówiąc, jak na tak prostą zapiekanke bylam pozytywnie zaskoczona smakiem. 
Oczywiście można to danie przygotować z wykorzystaniem innych ryb więc zrobiłam też z palamutem i jest równie smaczna.