piątek, 31 lipca 2015

Zupa z soczewicy z grzankami - Kıtırlı mercimek çorbası


Łatwo się fomyśleć, że bardzo lubie potrawy z soczewicą a zwłaszcza zupy. Mam ich na blogu juz kilka, a dzisiaj bedzie kolejna. 
Soczewica jest bardzo popularna w Turcji, smaczna i niedroga, więc grzechem byłoby tego nie wykorzystwyać na różne sposoby.



wtorek, 28 lipca 2015

Sałatka ze szczawiu - Kuzu kulağı salatası



Zupa szczawiowa jest pyszna, ale, że sałatka ze swieżego szczawiu jest tak smaczna, nie wiedziałam aż do tej chwili. Cóż za strata....dopisuje więc tą sałatkę do moich ulubionych, która gościła będzie u mnie od tej pory regularnie.


niedziela, 26 lipca 2015

Zupa z kurczaka na zasmażce - Terbiyeli tavuk çorbası


Jedna z ulubionych zup mojego syna i jedna z najczęściej robionych przez moją teściową. Jeśli taka dobra, to nie było wyjścia i trzeba było zacząć robić ją również w domu, zwłaszcza gdy dziecko często o nią woła.


Składniki:

udko z kurczaka
2 łyżki masła
łyżka mąki pszennej
garść drobnego makaronu
pół cytryny
sól
pieorz
papryka ostra w płatkach (pul biber)

Ugotować udko* i obrać mięso i poporcjować je na malutkie kawałeczki. W osobnym naczyniu, patelni, rozpuścić łyżkę masła i zrobić zasmażkę dodając mąke. Prażyć aż mąka zbrązowieje a następnie zalać odrobiną wywaru z kurczaka i wymieszać. Dodać zasmażkę do zupy. Wymieszać i wrzucić garść drobnego makaronu.
Na patelni rozpuścić drugą łyżke masła i dodać papryke, sól i piepz. Smażyć chwilkę aż papryka lekko zbrązowieje i odda kolor tłuszczowi. Dodać masło z pzyprawami oraz sok z cytryny do zupy i gotować jeszcze 2 minutki.
*Mieso gotujemy tak jak lubimy, tzn mozna dodac wloszczyzne oczywiscie, dodajac marchewke I odrobine czerwonej papryki w proszku uzyskamy bardziej pomaranczowy kolor zupki. Podany wyżej przepis to podatawowa wersja tureckiej zupy z kurczaka. Kazdy ma jednak swoje ulubione smaki a kucharz z inwencja to skarb,  wiec nie bójcie sie eksperymentować.










piątek, 24 lipca 2015

Zupa z burakiem liściastym - Pazı çorbası



Zupa z buraka liściastego pojawia się w naszym domu wraz z nadejściem lata, kiedy to na  targu pojawiają się te cudne, soczyste liście, Osobiście nie przepadam za tą zupą, ale moja turecka rodzina ją uwielbia. Jest to zupa rodem z Sivas czyli rodzinnych stron moich teściów, więc jak na ,,Sivasli,, przystało jest to obowiązkowe danie.

środa, 22 lipca 2015

niedziela, 19 lipca 2015

Domowa chałwa - un helvası


Tureckie gospodynie bardzo często robia domową chałwe na bazie mąki. Jest bardzo popularna ze względu na szybkośc przygotowania i na to, że jest dużo tansza od tradycyjnej chałwy na bazie sezamu. Smak jest inny, nie ma się co oszukiwać, jednak warto choc raz spróbować.

sobota, 18 lipca 2015

Tulumba



Od wczoraj wszyscy muzułmanie obchodzą święto dziękczynienia przerywajace/kończące święty miesiac postu Ramazan. 
W Turcji nazywame jest Şeker Bayramı. 
W tym dniu odwiedza się znajomych i rodzinę. Pozdrawia sie mówiąc ID/EID MUBARAK lub iyi/hayırlı bayramlar. Dzieci całują rece doroslych skladajac życzenia i otrzymują w prezencie nowe ubrania oraz słodycze. Przyjelo się, ze w pierwszy dzień świąt należy ubrać nowe odswietne stroje, rozdawać dzieciom pukajacym do naszych drzwi z życzeniami slodycze oraz, jesli kogos na to stać, wesprzeć w tym dniu potrzebujących, aby rowniez mogli świętować.
Jest to bardzo wesoly, szczęśliwy i ,, slodki,, dzień.
Gospodynie przygotowują przeróżne słodkości, ktorymi czestuja przybylych z zyczeniami gosci.
Ponizej link z przepisami na tureckie słodycze gdzie znajdziecie między innymi rozne rodzaje baklawy i innych tradycyjnych wypieków. TUTAJ znajdziecie przepisy na tureckie słodkości. 
A tym czasem proponuje Wam chrupiącą tulumbe nasączona syropem cukrowym.

środa, 15 lipca 2015

Koktajl z suszonych owoców



Deser z semoliny w syropie czyli tureckie Şambalı



Bardzo łatwy w przygotowaniu i dość popularny turecki deser. Z okazji zbliżających się swiąt na zakończenie miesiąca postu postanowiłam przetestować kilka nowych przepisów i podzielić sie z Wami wynikami owych testów. Ostrzegam jednak, że typowe tureckie desery sa nie ziemsko słodkie bo zwykle skapane w syropie cukrowym. Jeśli więc ktoś jedst na diecie proponuje zrobić mniejszą porcje bo mimo wszystko trudno się od nich oderwać :)

wtorek, 14 lipca 2015

Deser ryżowy z piekarnika - Fırından sütlaç





Składniki:

1/3 szklanki ryżu
3 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki dowolnej skrobii
litr mleka
wanilia
żółtko
pół szklanki cukru

Ryż zalewamy wodą tak zeby tylko go przykryć i gotować na wolnym ogniu aż ryż wciągnie wodę. W osobnym naczyniu wymieszac mąki z cukrem i wlać mleko. Dobrze wymieszać i dodać wanilię (ja dodałam płyynną, naturalną esencje waniliową, kórą dostałam od koleżanki, Dagmara, dziękuje).
Wlać mieszanke mleka i mąki do garnka z ryżem i gotować na malutkim ogniu, ciągle mieszając do momentu zagotowania.
W garnuszku roztrzepać żółtko i dodać do niego 2-3 łyżki zawartości garnka i dokładnie wymieszac. Wlać żółtko do garnka, wymieszać i gotować jeszcze 2-3 minutki.
Na dolnej półce piekarnika położyć blache z wodą i rozgrzać go do 200 stopni.
Przełożyć deser do kokilek i zapiekać na najwyższej półce piekarnika do czasu zarumienienia sie wierzchu deseru.

niedziela, 12 lipca 2015

Güllaç - deser mleczny


Güllaç to bardzo stary deser. W tej chwili można zajadać się nim w niektórych lokantach tureckich, jednak najczęściej przygotowuje się go w czasie Ramazanu.
Wzmianki o nim pojawiają sie już w zapiskach kucharzy z XIV wieku. Mówi się, że to pierwsza ,,wersja,, baklavy. Biorąc pod uwagę sposób wykoniania jest to możliwe, Podobieństwo jest ogromne, różnią się tylko składniki.



sobota, 11 lipca 2015

Ramazanowe pide


Tradycyjnie w czasie miesiąca postu nie je się zwykłego pieczywa jakie kupuje się codziennie.
 W tym czasie w domach gości specjalny rodzaj pieczywa, czyli ramazanowe, okrągłe pide. Podany niżej przepis jest podstawowym i najprostszym z dostępnych. Można ją przygotować tradycyjnie, tylko posypaną z wierzchu lub z rozbitym na wierzchu jajkiem. Te z jajkiem są ulubionymi mojego męża więc i taką Wam w najbliższych dniach zaprezentuje.

środa, 1 lipca 2015

Ramazanowe menu - dzień 15



Sahur

+ turecki zestaw śniadaniowy



Iftar

Zupa z burakiem liściastym (NOWOŚĆ)

Zupa z buraka liściastego pojawia się w naszym domu wraz z nadejściem lata, kiedy to na  targu pojawiają się te cudne, soczyste liście, Osobiście nie przepadam za tą zupą, ale moja turecka rodzina ją uwielbia. Jest to zupa rodem z Sivas czyli rodzinnych stron moich teściów, więc jak na ,,Sivasli,, przystało jest to obowiązkowe danie.

pazi corasi