sobota, 31 października 2015

Szarlotka


Przygotowując się do kolejnej odsłony  wspólnego gotowania razem z Emi z bloga Turcja od kuchni przetestowałam kilka przepisów na szarlotke, szukając smaku tej, którą można było kupic 20 lat temu w cukierniach i sklepach Społem na wage. Niestety, nie udało się, nie znalazłam przepisu, który odpowiadałby tamtemu smakowi. Ale z połączenia dwóch różnych przepisów (na ciasto i na nadzienie) udało mi się stworzyć szarlotkę, chociaż inną, to równie smaczną. 
Emilia również testowała przepisy szukając tego smaku więc warto sprawdzić czy jej sie udało.


Zupa krem z ziemniaków patateslı yayla çorbası



Szybka i sycąca zupa ziemniaczana na jogurcie, czyli  turecka kartoflanka.
Lubię ją za szybkość i łatwość wykonania no i smak oczywiście. Do tego jest sycąca i rozgrzewająca co jest dużym plusem gdy za oknem mokro i chłodno.

zupa krem z ziemniaków

środa, 28 października 2015

Wytrawne ciasteczka


Ciasteczka nie muszą być zawsze słodkie, wytrawne też są pyszne i znikają czasami szybciej niż słodkie właśnie. U nas w domu takie słone ciasteczka z ziarnami czy oliwkami mają duże powodzenie. Dzisiaj w ramach wspólnego gotowania z Emilią z bloga Turcja od kuchni przedstawiamy wam dwie wersje ciasteczek z ziarnami. 


piątek, 23 października 2015

Puding Noego czyli aszure



Pudning Noego czyli znana Wam juz aszure w wersji ful wypas, którą poznałam na kursie kuchni tureckiej.
Dziś w świecie muzułmańskim przypada tegoroczny dzien Aszure. Jak wspominałam we wcześniejszym wpisie na temat tego deseru, część muzułmanów będzie pościło zarówno dziś jak i jutro. Gospodynie przygotowywały będą deser aszure, przekazywane będą sobie pozdrowienia i życzenia pomyślności w nowym roku. Odwiedzać będą sie nawzajem i nie zapomniane zostaną również groby zmarłych...Tradycyjnie, nawet niewielki zakup w osiedlowym sklepiku, np czekolady, dla dzieci, żony i domowoników ma zapewnić dostatek w nadchodzącym roku.
Oglądałam własnie program w ktorym prof dok Nihat Hatipoğlu przypomina o zwyczajach i pochodzeniu tego święta. Mówił właśnie, o pochodzeniu deseru przytaczając historie arki Noego. Dlatego właśnie dzisiaj użyłam tej nazwy w nagłówku, mimo, iż częściej używana jest aszure.

puding Noego

środa, 21 października 2015

Kapuśniak


Jak zrobić kapuśniak w Turcji? Teściowej nie pytajcie, u mojej jeszcze nigdy nie jadłam, choć coś na podobieństwo góralskiej kwaśnicy, z tym, że bez grzybów, i na gęsto, robi wyborne.
Dzisiejszy kapuśniak to pierwsza z zapowiadanych ostatnio potraw z nowej serii wspólnego gotowania z Emilią z bloga Turcja od kuchni. Po raz kolejny inspiracją były dla nas przepisy z mojego ulubionego, tureckiego miesięcznika kulinarnego.

wtorek, 20 października 2015

Aşure



Aszure, znany również pod nazwą pudding Noego, to deser z historią, jak sie okazuje nie jedną...


Deser przygotowuje się 10. dnia muharram, czyli pierwszego miesiąca kalendarza muzułmańskiego (księżycowego)W  krajach muzułmańskich ma dwa znaczenia w zależności od tego czy obchodzą go szyici czy sunnici. Dla pierwszych to czas smutku, postu i żałoby a dla drugich dzień radosny w którym spotyka się z rodziną i znajomymi składając sobie życzenia pomyślności i obdarowując sie deserem aşure. 
Skąd te rozbieżnosci? Nie chciałabym zbytnio zagłebiać się w kwestie religijne i różnice między sunnitami a szyitami, więc napisze bardzo ogólnikowo. 
Otóż samo święto aszure pochodzi jeszcze  z czasów przed powstaniem islamu. A  przygotowanie i skład deseru również związane jest z pewna tradycją dotyczącą Arki Noego. Legenda mówi, o tym że Arka Noego właśnie tego dnia osiadła na suchym lądzie na górze Ararat (we Wschodniej Turcji) i Noe postanowił uczcić ten fakt  przygotowując posiłek z resztek wszystkich zapasów znajdujących się na arce. Stąd ta różnorodność, niepasujących do siebie, zdawałoby się składników. Tak właśnie powstał deser zwany aszure właśnie lub puding Noego
Arabowie, zamieszkujący okolice Medyny razem ze wspólnotami żydowskimi, obchodzącymi Aszure, obchodzili więc razem z nimi to święto jeszcze przed Mahometem. Mahomet natomiast uznał ASZURE za dzień  swięty dla swoich zwolenników. 
Dla sunnitów to święto nie jest dniem obowiązkowego postu (jak to było przed Mahometem) odkąd świętym miesiącem postu ogłoszono miesiąc RAMAZAN. Alewici (nurt wywodzacy sie z szyizmu, nie poszczą w miesiacu Ramazan) i Szyici natomiast poszczą w dniu aszure właśnie. Dla szyitow jest t obowiem najwazniejsze swieto. Jest to dla nich dzień upamiętniający śmierć Husaina Ibn Aliego, którego śmierć właśnie dała początek ruchu szyickiego w islamie. Zainteresowanych tematem odsyłam do lektury historii islamu, gdyż sama nie jestem specjalistą od tego typu zagadnień. Są one natomiast o tyle istotne dla świata muzułmańskiego, że tym bardziej nie posiadając odpowiedniej wiedzy, nie powinnam się na ich temat wypowiadać.

W Turcji deser aszure przygotowuje się tradycyjnie w każdym domu w dużych ilościach gdyż jest to deser, którego nie przygotowujemy dla siebie. Najpiękniejszy zwyczaj tego święta jest taki,, że deserem obdarowuje się sąsiadów i znajomych. Dzieli sie nim składając sobie życzenia pomyslnosci.

W zależności od upodobań smakowych gospodyni przygotowującej aszure, w skład deseru mogą wchodzić orzechy, fasola, cieciorka, ryż, suszone owoce ale przede wszystkim pszenica. Tej nie może zabraknąć w żadnym deserze. Istotnym i obowiązkowym składnikiem jest również owoc granatu symbolizujący życie.
Ważne aby w skład deseru wchodzilo minimum 7 ( chociaż wg niektórych 10) składników.
Dzisiaj przedstawie Wam moją wersje tego deseru a jutro tą tradycyjną, turecką, którą poznałam na kursie kuchni tureckiej.


poniedziałek, 19 października 2015

Kapusta kiszona po Polsku



Turecką wersje kiszonej, a raczej kwaszonej, kapusty i innych warzyw już znacie, czas na polską.
Podstawowy i najprostszy z prostych sposobów na kiszoną kapuste po Polsku skradłam mamie, która od lat robi kapustę właśnie w ten sposób.


wtorek, 13 października 2015

Domowy twarożek


Dzisiaj pasta twarogowa na kanapki w ramach wspólnego gotowania z Emilką. Tutaj znajdziecie jej przepis na serek domowej roboty. Warto sprawdzić ten przepis, bo Jej serek jest przygotowywane na bazie domowego jogurtu czyli jest kremowy, nieco inny od tradycyjnego twarożku, który ja Wam dzisiaj proponuje. Ten jogurtowy też jest pyszny i wkrótce u mnie równiez pojawi się przepis zarówno na jogurt jak i na 2 rodzaje serka, które z nich wyczarowałam.
Dziśiaj jednak proponuje tradycyjny biały ser z kwaszonego mleka, czyli taki jak robiła moja babcia.
  

niedziela, 11 października 2015

Ciabatta


Ciabatta to pieczywo pochodzące z północnych Włoch. Jest to prostokątna bułka, choć wypiekana w domowych warunkach, zazwyczaj ma kształt dość nieregularny raczej nieokreślony :D, ale zawsze o chrupiącej skórce i z dość dziurawym miąższem. Ma również dość specyficzny smak dzieki dodatkowi oliwy. Użycie dobrej jakości oliwy spowoduje, że przeniesiecie się dzięki temu smakowi w odległe rejony cudownie pachnącej, słonecznej krainy....
Ciabatta jest tak samo popularna we Włoszech jak bagietka we Francji czy ten bułkowy ekmek w Turcji. 
Warto spróbować zrobić to pieczywo, choć ostrzegam, początki mogą byc trudne i zniechęcające. Nie warto się jednak poddać, wierzcie mi, pokochacie ten smak. 
Mieszkając w Polsce dość często robiłam ciabatte w domu, fakt czasami jadałam kupioną w piekarni, jednak ta robiona w domu była wyjątkowa dzieki dobrej oliwie właśnie. W Polsce jednak było o tyle łatwiej, że zazwyczaj korzystałam z gotowej mieszanki mąki zawierającej w sobie już suchy zaczyn, teraz jest trudniej. Tutaj, w Turcji, nie mam dostępu do takiej mąki więc muszę zaczyn zrobić sama i zabrać sie za to dzień wcześniej bo zaczyn musi dojrzeć. 
Tak wiem, nastraszyłam Was tym wstępem. Myślicie, że to zabyt pracochłonne i jednak darujecie sobie....porzućcie te myśli, przeczytajcie przepis i do roboty kochani.

poniedziałek, 5 października 2015

Ogórki małosolne



Czekając na sezon ogórkowy najbardziej tęsknie za smakiem ogórków małosolnych. W Turcji ogórki gruntowe można kupic przez max 4 tyg w roku, wczesną jesienią. W tym roku sezon zaczął się dość późno więc dopiero teraz pojawiły się w moim domu. Małosolne już gotowe i zajadamy się nimi od wczorajszego wieczora. W lodówce czekają w zalewie ogórki chili w nieco innej wersji niż robiłam do tej pory. Na dniach przedstawie wam tą wersje i wyjaśnie dlaczego w tym roku tak a nie inaczej.


czwartek, 1 października 2015

Sernik tradycyjny


Jak już człowiek ma ochotę na sernik, to znaczy, że zdrowieje :)
A żeby się nie przemęczyć przedstawiam najprostszy z prostych serników.