Balpare tatlısı czyli ciasteczka w syropie cytrynowym
W mojej kuchni spelniaja sie zyczenia. Tak, tak, to prawda. To ciasteczka, ktore zrobilam na prosbe jednej z moich wiernych czytelniczek. Magda, te ciasteczka ze specjalna dedykacja dla Ciebie. :)
Skladniki:
125 g margaryny lub masla (w temp. pokojowej)
2 lyzki oleju
jajko
1,5 szkl kaszy manny
2,5 szkl maki
szkl jogurtu naturlnego w temp. pokojowej
1/2 szkl cukru pudru
paczka proszku do pieczenia (10 g)
paczka cukru waniliowego
aromat cytrynowy lub sok z cytryny
Syrop:
4 szkl wody
4 szkl cukru
sok z polowy cytryny
Do posypania:
kokos/zmielone orzeszki pistacjowe lub laskowe
Skladniki na syrop zagotowac w rondelku na wolnym ogniu.
Wszystkie skladniki na ciasto wrzucic do misy miksera i wyrobic. Z gotowego ciast odrywamy kawaleczki wielkosci orzecha wloskiego (nie za duze, bo podczas pieczenia cisteczka rosna) i uformowac w dloniach kulke. Ukladac na blaszke wylozona papierem do pieczenia.
Pierwsze 10 minut pieczemy w temp. 200 stopni a nastepnie w 160 do czasu az sie delikatnie zarum,ienia. Mozna sprawdzic patyczkiem czy nie sa juz mokre w srodku.
Po wyjeciu z pieca zalac ciasteczka wczesniej przygotowanym, wystudzonym syropem.
Ciasteczka odlozyc na noc, posypac z wierzchu tym co mamy w domu kokos lub orzeszki i ciastecka gotowe do zjedzenia ;)
Smacznego.
Malzemeler:
125 gr margarin (oda sıcaklığında)
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta
1,5 su bardağı irmik
2,5 su bardağı un
1 su bardağı oda sıcaklığında yoğurt
yarım su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tüp limon aroması
Şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Üzeri için:
Hindistan cevizi
Antep fıstığı
Yapılışı:
Şerbeti için; tencerenin içine toz şekeri, suyu koyalım ve kaynatalım.
Daha sonra limon suyunu ilave edelim ve soğumaya bırakalım.
Yoğurma kabına sırasıyla tüm malzemeyi koyalım ve karıştıralım.
Sonra hazırladığımız hamurdan küçük parçalar koparıp, elimizle yuvarlak şekil verelim.
Önceden ısıtılmış 200° fırında 10 dakika pişirip, daha sonra fırının derecesini 160 ° düşürüp, üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim.
Fırından çıkarır çıkarmaz soğuk şerbeti balparelerimizin üzerine dökelim.
Balpare tatlısını 1 gece dinlendirip, üzerlerine hindistan cevizi veya fıstık serperek servis yapalım.
Oryginalny przepis tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz