czwartek, 7 sierpnia 2014

Khmira


Khmira. Arabskie pieczywo prazone na patelni.




Skladniki:




0,5 kg kaszy manny

około 300 ml ciepłej wody

1 łyżka drożdży instant

1 łyżeczka soli
mała szczypta cukru
mała garść czarnuszki


W małej miseczce wymieszaj cukier i drożdże z odrobiną ciepłej wody. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną w dużej misce połącz kaszę z drożdżami, wodą, solą i czarnuszką. Wyrabiaj ciasto najpierw w misce (podsyp kaszą manną, jeśli jest zbyt kleiste, ponieważ w końcowym efekcie powinno być pulchne i nie przywierać), a gdy już uzyskać zwartą formę, która nie przykleja się do ścianek miski wyrabiaj jeszcze na blacie do połączenia wszystkich składników. Gdy już uzyskać pożądaną konsystencję odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut uprzednio wysmarowując ścianki miski olejem. Po upłynięciu wskazanego czasu ponownie zagnieć ciasto i jak poprzedni o odstaw w misce do wyrośnięcia w cieple pod przykryciem na około 45 minut. W tym samym czasie przygotuj patelnię grillową do prażenia, gdy ciasto podwoi swą objętość uformuj z niego okrągły placek lub placek o kształcie patelni i pozostaw znowuż do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Patelnię przesmaruj roztopionym masłem i dobrze nagrzej. Wyłóż ciasto na patelnię, nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz na średnim ogniu z dwóch stron aż się zarumieni lub nawet lekko przypali.



,,Samochwala w kacie stala....,,
W tym miejscu musze sie pochwalic, ze tym chlebkiem, 
dzieki namowie mojej kolezanki Izy wzielam udzial w festiwalu kuchni arabskiej i zajelam 3 miejsce  .  Wiecej szczegolow tutaj.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz