Khmira. Arabskie pieczywo prazone na patelni.
Skladniki:
0,5 kg kaszy manny
około 300 ml ciepłej wody
1 łyżka drożdży instant
1 łyżeczka soli
mała szczypta cukru
mała garść czarnuszki
W małej miseczce wymieszaj cukier i drożdże z odrobiną ciepłej wody. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną w dużej misce połącz kaszę z drożdżami, wodą, solą i czarnuszką. Wyrabiaj ciasto najpierw w misce (podsyp kaszą manną, jeśli jest zbyt kleiste, ponieważ w końcowym efekcie powinno być pulchne i nie przywierać), a gdy już uzyskać zwartą formę, która nie przykleja się do ścianek miski wyrabiaj jeszcze na blacie do połączenia wszystkich składników. Gdy już uzyskać pożądaną konsystencję odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut uprzednio wysmarowując ścianki miski olejem. Po upłynięciu wskazanego czasu ponownie zagnieć ciasto i jak poprzedni o odstaw w misce do wyrośnięcia w cieple pod przykryciem na około 45 minut. W tym samym czasie przygotuj patelnię grillową do prażenia, gdy ciasto podwoi swą objętość uformuj z niego okrągły placek lub placek o kształcie patelni i pozostaw znowuż do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Patelnię przesmaruj roztopionym masłem i dobrze nagrzej. Wyłóż ciasto na patelnię, nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz na średnim ogniu z dwóch stron aż się zarumieni lub nawet lekko przypali.
,,Samochwala w kacie stala....,,
W tym miejscu musze sie pochwalic, ze tym chlebkiem,
dzieki namowie mojej kolezanki Izy wzielam udzial w festiwalu kuchni arabskiej i zajelam 3 miejsce . Wiecej szczegolow tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz