wtorek, 12 sierpnia 2014

Skandynawski chrupki chlebek




Skandynawski chrupki chlebek.


Zdrowa, nietuczaca, bogata w blonnik alternatywa dla osob, ktore lubia cos pochrupac. Zamiast chipsow czy macznych paluszkow polecam ten wlasnie chlebek. Prosty w przygotowaniu i smaczny.





Składniki:



200 g płatków owsianych

200 g mąki żytniej razowej

100 g ziaren słonecznika
50 g ziaren siemienia lnianego - ja nie dalam bo niestety nie mialam
50 g ziaren sezamu
350 ml wody
1 łyżeczka soli
çörekotu

W naczyniu wymieszać wszystkie składniki. Odstawić na 15 minut do napęcznienia.

Po tym czasie dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozsmarować równo masę na grubość około 3 mm. Wyrównać. Dodatkowo można oprószyć ziarnami i makiem, u mnie çörekotu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem) i piec około 60 minut. Po 10 - 15 minutach pieczenia wyjąć blachę z piekarnika i nożem do pizzy lub ostrym nożem z piłką przeciąć ciasto na kromeczki. Jesli w tym czasie nie pokroimy chlebka, pozniej juz nie damy rady tego ladnie zrobic, bo bedzie twardy i bedzie sie lamal.
Wstawić z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia trzykrotnie uchylać piekarnik na około 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną - chlebek będzie chrupiący.




İnspiracja byl dla mnie ten przepis. Swoja droga bardzo lubie tego bloga i czesto tam zagladam ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz