piątek, 15 sierpnia 2014

Paluszki z kaszy manny




Proste paluszki z kaszy manny:





Składniki:



300g kaszy manny

100g mąki pszennej 
100 g masla
50 g margaryny
1 duże jajo 
trochę wody
1/2 łyżeczki soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sezam, mak, zatar do posypania

Kaszę z mąką przesiej, dodac roztopione masło, jajo, sól. Wymieszac do uzyskania zwartej masy (dodac po trochu wody jeśli trzeba). Gotowe ciasto wstawic do lodówki na 30 min. Rozwałkowac do formy prostokąta o grubości 0,5 cm, (wg oryginalnego przepisu powinno sie jeszcze wysmarowac to ciasto zoltkiem ale ja tego nie robilam), posyp dodatkami,i wykroic. Ja uzylam wykrawaczki do frytek. Piecz 15-20 min. w temp. 190-200 stopni. 





Lekko zmodyfikowany przepis SzlakiemDaktyli





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz