Proste paluszki z kaszy manny:
Składniki:
300g kaszy manny
100g mąki pszennej
100 g masla
50 g margaryny
1 duże jajo
trochę wody
1/2 łyżeczki soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sezam, mak, zatar do posypania
Kaszę z mąką przesiej, dodac roztopione masło, jajo, sól. Wymieszac do uzyskania zwartej masy (dodac po trochu wody jeśli trzeba). Gotowe ciasto wstawic do lodówki na 30 min. Rozwałkowac do formy prostokąta o grubości 0,5 cm, (wg oryginalnego przepisu powinno sie jeszcze wysmarowac to ciasto zoltkiem ale ja tego nie robilam), posyp dodatkami,i wykroic. Ja uzylam wykrawaczki do frytek. Piecz 15-20 min. w temp. 190-200 stopni.
Lekko zmodyfikowany przepis SzlakiemDaktyli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz