No i stalo sie. Po wielu namowach znajomych, przyjaciol i fanow mojej strony na fb, postanowilam zaczac swoja przygode z blogiem. Moze wlasnie dzis przyszedl czas na ten krok.
Kolejny blog kulinarny, pomyslicie ;) Tak wiem, mozna zwariowac od ich ilosci, mam jednak nadzieje, ze chetnie bedziecie odwiedzac moja wirtualna kuchnie :)
Bardzo duzo bedzie u mnie potraw kuchni tureckiej, ale nie tylko, jak wsazuje nazwa ;) Beda pojawiac sie przepisy z roznych stron swiata. Bardzo lubie nowe wyzwania i doznania kulinarne wiec troszke pozwiedzamy...
Jednak, jako, ze mieszkam w Turcji wlasnie, chcialabym przyblizyc Wam nieco tutejsza kuchnie.
Kuchnia turecka. Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium osmańskiego.
Najpopularniejsze są:
börek – rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym
dolma – warzywa z farszem lub liście winogron, w które zawija się ryż z mięsem
köfte – gotowane lub pieczone mięso
dolma – warzywa z farszem lub liście winogron, w które zawija się ryż z mięsem
Kuchnia turecka nie jest skomplikowana, bazuje zazwyczaj na prostych połączeniach. Mięso to najczęściej jagnięcicna lub baranina podana z dużą ilością warzyw. Warzywa często są traktowane jako osobne dania, smażone z cebulą i pomidorami w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, z solą, cukrem, czasem czosnkiem, podawane na zimno. Jednym z bardziej znanych dań tego rodzaju jest imambayıldı - faszerowany bakłażan w oliwie. Najsłynniejsze danie – kebab (danie z rusztu lub smażone w małych kawałkach) – jest przykładem współczesnej, prostej kuchni tureckiej.
Turcy piją herbatę podawaną w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów, bardzo gorącą i słodką. Natomiast kawa podawana jest na trzy sposoby: słodka şekerli, bez cukru sade i półsłodka orta. Popularne są także soki i napary wiśniowe i jabłkowe. Narodowym napojem Turków jest rakı, anyżowa wódka o lekkim smaku lukrecji. Podawana silnie schłodzona i zmieszana pół na pół z wodą staje się koloru mlecznego i nazywana jest "mlekiem lwa". Do raki podaje się meze.
Desery tureckie można podzielić na dwa rodzaje: mleczne oraz na słodkie ciasta. Do najpopularniejszych deserów można zaliczyć:baklava, kadayifi, helva, lokum i acibadem kurabiyesi. Popularny jest też ayran – słonawy i dość rzadki jogurt do picia. Zimą pija się salep- robi się go z korzenia jednego z gatunków storczyka, gotuje z mlekiem i cynamonem. Innymi przysmakami mogą być kolorowe galaretki z pudrem - rachatłukum czy też przysmak zwany tulumba - nasączony słodkim syropem.
Powoli, i mam nadzieje, ze z Wasza pomoca, moi drodzy czytelnicy postaram sie stworzyc mila dla oka i zoladka strone.
Witamy i cieszymy sie ze dolaczylas do blogerow kulinarnych a ja tym bardziej sie ciesze bo to blog w wiekszosci poswiecony kuchni tureckiej. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Emi :) Wiesz, ze to wszystko Twoja wina/zasluga (niepotrzebne skreslic ;)) :* Licze na wasza pomoc i wsparcie.
UsuńNie mam konta na googlach, więc się tu wpisuję anonimowo, ale to ja - Jarząbek ;) Patii :) powodzenia moja blondyneczko !!!!!
OdpowiedzUsuń