Közlenmiş patlıcan salatası czyli salatka z opiekanego baklazana.
Bardzo prosta i smaczna salatka, ktora choc raz w zyciu warto zrobic
Skladniki:
baklazan
zielona papryka
natka pietruszki
pomidor
czosnek lub szczypiorek (ja dodaje czosnek)
oliwa
sok z cytryny
sól
Baklazana opiekamy na ogniu lub w piekarniku az bedzie miekki. Bakłażany opalam na specjalnej blaszce na ogniu obracajac od czasu do czasu. Opalamy je do czasu az beda miekkie a skorka przypalona. Gdy sie doknie baklazana powinien sie zapsc, to znaczy, ze jeat gotowy. Mozna baklazana przygotowac rowniez w piekarniku. Nakluc widelcem w kilku miejscach i piec ok godziny w temp. 200 stopni. Jesli jednak macie mozliwosc zrobic na ogniu to polecam wybrac ta wlasnie opcje, gdyz posmak dymu jest poprostu fantastyczny i to on moim zdaniem nadaje charakteru tej potrawie. Wybieramy ze skorki opieczonego baklazana i kroimy. Dodajemy drobno pokrojone pomidorki, papryke, czosnek i natke z pietruszki.
Doprawiamy sosem z soku z cytryny, oliwy i soli. Gotowa salatke wkladamy do lodowki na ok 2-3 godz zeby sie przegryzla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz