Pelnoziarniste paluszki
Pomysl wzial sie z leniastwa i tak zwanego ,,smaku na cos,,. Mialam ochote cos pochrupac...wiec zamiast zejsc dwa pietra nizej do spozywczego, zrobilam domowe slone paluszki
Ku mojemu zaskoczeniu wyszly lepsze niz sie spodziewalam.
Robi sie je bardzo latwo wiec do dziela.
Skladniki:
200 g maki pszennej
200 g maki pelnoziarnistej ( w pl zytniej)
4 lyzki oliwy z oliwek
pol lyzeczki soli
lyzka ziol prowansalskich lub innych ulubionych
woda
Wymieszac wszystkie suche skladniki i dodac oliwe. Zamieszac i dodawac powoli wode (nie goraca, ale dosc ciepla). Wode dodajemy ,,na oko,, az ciasto bedzie takie ,,gumiaste ale nie klejace do rac. Pozniej odrywamy male kawalki i recznie turlamy ciasto robiac waleczki. Gotowe kladziemy na blasze wylozonej papierem i smarujemy za pomoca pedzelka oliwa i posypujemy sola morska.
Pieczemy w temp ok 150-160 stopnie ok 25-30 minut az sie zarumienia i stwardznieja. Najlepiwj smakuja nastepnego dnia kiedy juz sa podeschniete i chrupiace.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz