Pilavy, pilavy, pilavy....Ile wersji pilawów jest w Turcji trudno zliczyć.
Danie popuarne i uwielbiane przez Turków. Może być dodatkiem do potraw mięsnych jak i warzywnych. Do dań z pilawem bardzo często podaje się ayran czy turşu.
Składniki:
szklanka ryżu
sredniej wielkości bakłażan
średnia cebula
sól
tłuszcz (margaryna, masło, olej, oliwa)
woda
Szklanke ryżu zalewamy wodą a na patelni rozpuszczamy ulubiony tłuszcz, Ja zwykle używam oliwy lub masła, Na tłuszczu podsmażamy drobniutko pokrojoną cebulkę i bakłażana pokrojonego w średniej wielkości kostke i solimy.
Gdy cebulka sie zarumeni a bakłażan zmięknie dodajemy namoczony wcześniej i wypłukany ryż.
Przez chwile smażymy dokładnie mieszając z warzywami po czym zalewamy szklanką gorącej wody. Zmniejszamy gaz do minimum i dusimy pod przykryciem do odparowania wody.
W razie potrzeby dodajemy soli. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs smażonych czy gotowanych. Koniecznie zróbcie do tego ayran i turşu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz