czwartek, 3 września 2015

Pilaw z bakłażanem



Pilavy, pilavy, pilavy....Ile wersji pilawów jest w Turcji trudno zliczyć. 
Danie popuarne i uwielbiane przez Turków. Może być dodatkiem do potraw mięsnych jak i warzywnych. Do dań z pilawem bardzo często podaje się ayran czy turşu.

pilaw

Składniki:

szklanka ryżu
sredniej wielkości bakłażan
średnia cebula
sól
tłuszcz (margaryna, masło, olej, oliwa)
woda

Szklanke ryżu zalewamy wodą a na patelni rozpuszczamy ulubiony tłuszcz, Ja zwykle używam oliwy lub masła, Na tłuszczu podsmażamy drobniutko pokrojoną cebulkę i bakłażana pokrojonego w średniej wielkości kostke i solimy.
Gdy cebulka sie zarumeni a bakłażan zmięknie dodajemy namoczony wcześniej i wypłukany ryż.
Przez chwile smażymy dokładnie mieszając z warzywami po czym zalewamy szklanką gorącej wody. Zmniejszamy gaz do minimum i dusimy pod przykryciem do odparowania wody. 
W razie potrzeby dodajemy soli. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs smażonych czy gotowanych. Koniecznie zróbcie do tego ayran i turşu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz