sobota, 15 sierpnia 2015

Flaki po turecku czyli işkembe çorbası


Znajomi wiedzą. że to jedna z moich ulubionych zupek, zwłaszcza zimą, choć i latem nie pogardze. zwłaszcza teraz ;)
W Polsce nie przepadam za flakami bo w porównaniu z wersją turecką wydają mi się bez smaku.
Dzisiaj przedstawię Wam wersje zabielana, na bazie samych flaków, będzie równiez wersja z mięsem na wywarze z kości nie zabielana.....ale to późńiej.
Tą zupkę również przygotowałam do publikacji na okoliczność trwającej akcji Turcja od kuchni. Zachęcam Was serdecznie do wzięcia udziału i gotowania razm z nami.


flaczki




Składniki:

kg dobrze oczyszczonych flaków wołowych
2 cebule
główka czosnku
3 łyżki jogurtu typu greckiego
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól
sok z cytryny
łyżka masła
ocet z winogron (lub zwykły)

Flaki, całe płaty, dokładnie wyczyścić włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, W tym czasie cebule przekroić na 4 części a główkę czosnku przekroić w poprzek (nie trzeba obierać ze skóry). Wylać wodę z flaków, umyć garnek lub wziąć nowy, wrzucić do niego flaki, cebule i czosnek. Zalać wrzątkiem (tak żeby przykryło flaki) i gotowac ok 1,5 godziny. 
Gdy flaki zmiękną, przelać wywar przez sito do nowego garnka, oddzielić flaki od cebuli i czosnku, pokroić je (flaki) w drobne kawalki i zalać jeszcze litrem wody. 
W osobnym naczyniu przygotowujemy 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, sok z 1/2 cytryny oraz szklankę wody i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Przez siteczko wlewamy do garnka z flakami, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy łyżkę masłą i przyprawiamy do smaku solą.
Podajemy na gorąco ze startym czosnkiem i octem winogronowym. Można również dodać sos z ostrą paprką, któy przygotujemy podgrzewając olej i dosypując do niej ostrą paprykę w płatkach czyli pul biber. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz