Pişi czyli bardzo latwe i szybkie tureckie paczusie. Bardzo czesto robione na okoliczność ,,babskich,, spotkan.
Składniki:
250 g maki pszennej
pol lyzki stolowej suchych drozdzy
sol
woda
olej do smazenia
Drozdze rozrobic w niewielkiej ilosci letniej wody i jesli mamy czas to poczekac az ,,rusza,, (5-10 minut) jesli nie to mozna zarobic odrazu. Nastepnie wymieszac z maka i sola, dodajac powoli wody. Nie powiem dokladnie ile bo dolewalam po trochu z czajniczka az ciasto bedzie mialo wlasciwa konsystencje. Musi byc sprezyste i nie kleic sie do rak.
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je w cieple miejsce na ok 30 minut. Pozniej posmarowanymi olejem rekami formujemy krazki i smazymy na glebokim tluszczu az sie zarumienia i napuchna.
Posypujemy cukrem pudrem.
W Turcji podaje sie je obowiazkowo z herbata.
Mozna in nadawac dowolny ksztalt i nie trzeba posypywac cukrem, wtedy podajemy je np do sniadania i zajadamy bialym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz