sobota, 1 listopada 2014

Pişi - tureckie pączki wytrawne



 Pişi czyli bardzo latwe i szybkie tureckie paczusie. Bardzo czesto robione na okoliczność ,,babskich,, spotkan.



Składniki:


250 g maki pszennej
pol lyzki stolowej suchych drozdzy
sol
woda
olej do smazenia



Drozdze rozrobic w niewielkiej ilosci letniej wody i jesli mamy czas to poczekac az ,,rusza,, (5-10 minut) jesli nie to mozna zarobic odrazu. Nastepnie wymieszac z maka i sola, dodajac powoli wody. Nie powiem dokladnie ile bo dolewalam po trochu z czajniczka az ciasto bedzie mialo wlasciwa konsystencje. Musi byc sprezyste i nie kleic sie do rak.

Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je w cieple miejsce na ok 30 minut. Pozniej posmarowanymi olejem rekami formujemy krazki i smazymy na glebokim tluszczu az sie zarumienia i napuchna.
Posypujemy cukrem pudrem. 
W Turcji podaje sie je obowiazkowo z herbata.



Mozna in nadawac dowolny ksztalt i nie trzeba posypywac cukrem, wtedy podajemy je np do sniadania i zajadamy bialym serem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz