piątek, 21 sierpnia 2015

Turecka kiszonka warzywna czyli turşu


Sezon na przygotowanie świeżych zapasow kiszonek właśnie sie zaczął. Na targu pojawiła sie biała kapusta a z kilka dni powinny pojawić sie ogórki gruntowe. Dlatego też postanowiłam przypomnieć Wam przepis na turşu, którego nie może zabraknąć w domu.
Turşu jest nieodłącznym dodatkiem między innymi do potraw z fasoli łuskanej czy fasolki zielonej podawanymi z różnego rodzaju pilawami. Można z niego również przygotować odrębne dania typu kavurma czyli smażone z innymi dodatkami. Turecka kiszonka ma specyficzny smak, inny niż polskie ogórki kiszone czy kapusta. Poza tym w Turcji do kiszenia używa sie przeróżnych warzyw a czasem i owoców.
Poniżej przepis podstawowy na turşu.

turşu


Składniki:

kelek czyli niedojrzały melon
zielone pomidory
kapusta
czerwona papryka
marchewka
zielona fasola
zielona papryka
ogórki
seler
czosnek
natka pietruszki
koperek
liście laurowe
kalafior
cieciorka (zakwasza dodatkowo)

Można do słoika włożyć wszystkie z wymienionych składników lub tylko te ktore lubimy. Obowiazkowo trzeba jednak dać czosnek.

Proporcje na zalewe:

1 l wody (zimnej z kranu)
pół szkl octu z winogron
2 łyżki grubej soli do kiszonek
lyżeczka cukru
opcjonalnie sok z cytryny

Wana wskazwka: do mieszania zalewy starajcie sie użyc drewnianej łyżki, unikajmy kontaktu zalewy z metalowymı łyżkami czy chochlami.

Zalewamy ulożone w słoju warzywa i czekamy aż bedą takie jak lubimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz