Coś dla fanów czosnku. Nie każdy lubi ten smak, a raczej zapach po zjedzeniu tej potrawy, ale mamy odswieżacze do ust więc warto sie pokusić o spróbowanie tej wersji.
2 szklanki ryżu
2-3 szklanki wywaru z kurcaka
ok 20 ząbków czosnku
3 łyżki masła
łyżeczka cukru
2 łyżeczki pieprzu
łyżeczka soli
Na masełku podsmażamy delikatnie połówki/ćwiartki czosnku uważając żeby się nie przypaliły bo będzie gorzki.Odkładamy kilka kawałeczków czosnku do dekoracji, Ja zapomniałam i na potrzeby zdjęcia ozdobiłam czosnkiem marynowanym home made :)
Następnie dodajemy wypłukany lub naoczony wcześniej ryż i prażymy prez chwilke. Następnie zalewamy wywarem z drobiu i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dobrze i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem do odparowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz