sobota, 1 sierpnia 2015

Mięsna zupa jogurtowa z pszenicą


Łatwo się domyśleć, że oprócz zup z szoczewicy bardzo lubimy zupy na bazie jogurtu. Latem częściej robimy je w postaci chłodników a zimą na gorąco i na wywarze mięsnym. Co prawda lato w pełni, ale jako, że został mi wywar z żeberek postanowiłam go wykorzystac i zrobić tą zupke.
Zupe przygotowałam w ramach akcji Turcja od kuchni organizowaną przez Emilke piszącą bloga o tej samej nazwie.


Składniki:

szklanka pszenicy namoczonej przez noc
2 szklanki wywaru mięsnego
sól
2 szklanki jogurtu typu grecki
jajko
2 łyżki masła
mięta suszona
ostra papryka w płatkach

Namoczoną wcześniej pszenice gotujemy w osolonej wodzie na al dente a następnie przelewamy do wywaru mięsnego, RAZEM Z WODĄ w której gotowaliśmy, Gotujemy jeszcze ok 10 minut. 
W osobnym naczyniu rozrabimy jajko w jogurcie i dodajemy chochelke gorącej zupy mieszając energicznie po czym wlewamy jogurt do garnka z zupą i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz.
W osobnym, malym naczynku rozpuszczamu masło, dodajemy mięte i papryke. 
Serwujemy polane masłem z przyprawami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz