środa, 5 sierpnia 2015

Serbet z dzikiej róży z bazylią


Serbety znane i lubiane są w Turcji od dawien dawna. Ogladając serial Wspaniałe stulecie z pewnością zwróciliście uwage jak często popijało się serbet.
Ja również je przygotowuje, choć uszczuplam nieco ilość cukru, którą podają oryginalne przepisy.
Mniej slodkie i dobrze schłodzone  są bardziej aromatyczne i orzeźwiające.
Publikacja w ramach akcji Turcja od kuchni organizowanej przez Emilie.
Serdecznie zapraszam i polecam śledzenie jej wpisow oraz zachęcam do wzięcia udziału w akcji.

 

Skłądniki:

1 szklanka suszonych owoców dzikiej róży
1 szklanka cukru 
2 litry wody
wiązka świeżej bazylii

Wszystkie składniki oprócz bazyli zagotować. Po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze 10 minut a następnie dodać bazylię i wyłączyc gaz. Przykryć pokrywką i pozostawić na ok godzinę.
Po tym czasie przelać napój do butelek lub dzbanka (wyciągając uprzednio bazylie) i wstawić do lodówki żeby się dobrze schłodziło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz