Obiecana potawa z dyni w ramach wspólnego gotowania to nic innego jak mucver czyli pyszne i szybkie placuszki.
Jest kilka sposobów na przygotowanie ich więc zachęcam Was do sprawdzenia wersji Emilki z bloga Turcja od kuchni oraz Malwiny z bloga Filozofia Smaku.
Moje sa wersją podstawową ze względu na ograniczone ostatnio chęci mojego syna do warzywnych potraw a tym bardziej dodatków w postaci pietruszki czy innych, jak on to mówi ,,pechów,,. Tak więc żeby nie męczyć sie później z wyciąganiem ze środka nieporządanej natki pietruszki czy koperku zrobiłam wersje sade.
Jest bardzo smaczna a niezakłócona dodatkowymi, wyrazistymi smakami nawet nieco słodkawa.
Składniki:
dynia bez skóry
jajko
sól
mąka pszenna
olej do smażenia
Dynie trzemy na średnich oczkach, dodajemy jajko, sól i mąkę. Mieszamy wszystko i smażymy. Ciasto powinno mieć konsystencje jak ziemniaki na placki. Jeśli nie jesteście pewni czy nie jest za rzadkie czy za gęste, spróbujcie usmażyć jednego placuszka. W razie potrzeby dodajcie odrobinę mąki lub jajko.
Czy może być prościej? Podajemy na gorąco z jogurtem naturalnym ulb ulubionym sosem na bazie jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz