poniedziałek, 16 listopada 2015

Wege bigos ze swieżej kapusty - zeytinyağlı lahana


Wspólne gotowanie z kapustą w roli głównej. Dzisiaj razem z Emilią z Turcji od kuchni proponujemy świeżą kapustę na oliwie,  potrawe typu zeytinyağlı


Skłądniki:

2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 starte marchewki
łyżeczka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach pul biber
świeża biała kapusta
sól

jogurt
piertuszka

Na patelni z oliwą poddusić drobno pokrojoną cebulke i czosnek a następnie dodać startą marchewkę.
Gdy marchewka lekko zmięknie dodać przecier i paprykę, wymieszać i chwilke podsmażyć. Dodać kapuste, wymieszać ze składnikiami na patelni i zalać odrobiną wody, tylko tak aby zakryć kapuste.
Gotować na średnim ogniu do momentu kiedy wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie a woda odparuje. Nie potrwa to długo bo swieża biała kapusta szybciutko mięknie a wody dodajemy naprawde niewielką ilość.
Serwujemy na gorąco bez dodatków lub z jogurtem posypane dodatkowo papryką. Uważajcie jednak żeby nie przesadzić bo sporo papryki będzie już w kapuście.
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz