poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Kek baklava



Kek baklava czyli ni pies ni wydra ;)



Kolejna odslona pieczenia na zyczenie. Magda, mowisz i masz :)

To polaczenie baklavy i ciasta. Robi sie nieco szybciej, smakuje fantastycznie, ale osobiscie uwazam, ze tradycyjna baklava jest duuzo lepsza.



Skladniki:

Na ciasto:
2 jajka w tem. pokojowej
szklanka orzechow lub kokosu (ja uzylam kokosu)
120 ml mleka
120 ml cukru pudru
5 g proszku do pieczenia
10 g cukru waniliowego (opakowanie)
2 szkl. maki

Na syrop:
3,5 szkl. wody
2,5-3 szkl. cukru
lyzeczka soku z cytryny

Na wierzch:
150 g masla roztopionego
kokos lub orzechy

Na baklave: 
pol paczki gotowej yufki na baklave (ciasto filo)


Wykonanie:

Zagotowac skladniki na syrop i odstawic do ostygniecia.
Zmiksowac jaajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodac pozostale skladniki a na koniec kokos lub zmielone orzeszki.

Blache wysmarowac roztopinym maslem i wylozyc platem yufki, ktory tez posmarowac maslem. Powtorzyc czynnosc z kolejnymi 6 platami (ma byc 7 warstw).
Na yufke wylac i rowno rozsmarowac ciasto i nakryc platem yufki smarujac je maslem. İ to samo zrobic z kolejnymi 6 platami. 
Przed wlozeniem do piekarnika ponacinac w dowolny sposob (romby, kwadraty...)
Piec w temp. 180 stopni az wierzch sie zarumieni i rozwarstwi. Gdy yufka nabierze lekkiego koloru a ciasto ze spodu lekko napuchnie, wyjelam blache i poprawilam naciecia. Spuchniete ciasto opada i przybiera wlasciwej formy.
Gotowe ciasto zaraz po wyjeciu z piekarnika zalewamy zimnym syropem i posypujemy orzeszkami lub kokosem
. Najlepiej smakuje nastepnego dnia, ale jesli nie wytrzymacie sprobujcie zaraz jak ostygnie ;)






Malzemeleri



Kek için:
2 ad.oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı fındık veya ceviz kırığı
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
yarım pk. kabartma tozu
1 pk. vanilya
2 su bardağı silme un




Şerbet için: 

3,5 su bardağı su

2,5-3 su bardağı Toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu




Üzerine:
150 gr tereyağı
hindistan cevizi ve yeşil fıstık

Baklavası için:
yarım paket hazır baklavalık yufka






  • Şerbetimizi Şekeri ve suyunu karıştırarak kaynamaya bırakalım. 15 dk sonr alimon suyunu ekleyip 5 dk daha kaynatıp altını kapatalım ve soğumaya alalım. 
  • Tereyağımızı eritelim . Kaynasın ve köpükleri üzerine çıksın. Mümkünse bu köpükleri atalım. 
  • Hazır baklavalık Yufkamızdan 14-15 adet ayıralım. Fırın kabımızı erimiş tereyağımızla yağlayalım. 
  • Bir parça baklavalık yufkayı kenarlardan taşacak şekilde tepsimize yerleştirelim.Kenarlardan taşanlarıda içersine katlayacağız , önce bu kısımlarına denk gelen yerleri özellikle hafif erimiş tereyağımızla yağlayalım. ikinci yufkayı serelim. Aynı şekilde yine dışa taşanları da ortaya katlayalım. Her defasında dışa taşan kısmını farklı yöne getirirseniz bütün kalınlık aynı yerde birikmez. 
  • Aralarını çok çok hafif yağlayarak 6-7 yufkayı bitirelim. 
  • Kekimizin malzemeleri zaten hazır artık yumurtamızı ve şekerimizi mikserle çırpalım ve diğer malzemelerimizide karıştıralım. Ben cevizi içine katmıştım fakat tavsiye etmem , kararıyor .Cevizi ayırın ve kek harcını yaydıktan sonra üzerine sepeleyin. Ben ayrıca yeşil fıstık sepeledim . Kek harcımızı yukardaki fotoğrafdaki gibi baklavalık yufkamızın üzerine yayalım. 
  • Artık diğer baklavalık yufkalarımızı kek harcımızın üzerine aynı şekilde yayalım. 
  • Asıl zor olan kısmına geldik. Hazır baklavalık yufka zor kesiliyor . Mutlaka keskin uçlu bir bıçakla dibine dayayarak kekimizi dilimleyelim.Kek harcı keserken kesiklerden pırtlıyor , fakat pişerken problem olmuyor. Kalan tereyağımız soğuduysa ısıtalım ve yavaş yavaş baklavamızın üzerine dökelim.
  • 180 derece fırınımıza sürelim. Üzeri kızarıp kekimiz kabaracak , kontrol edip fırından alalım. İlk sıcaklığı geçince soğuk şerbetimizi yavaş yavaş üzerine gezdirelim. İçine çektikden sonra dilimlerimizi servise alabiliriz.

İnspiracje zaczerpnelam z tego przepisu modyfikujac go lekko.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz