niedziela, 17 sierpnia 2014

Krakersy kukurydziane



Krakersy kukurydziane.




Bardzo smaczna przekaska. Swietna alternatywa dla chipsow i zdecydowanie bardziej ,,light,,.



Skladniki:


200 g maki kukurydzianej

200 g maki pszennej
6 lyzek oliwy
pol lyzeczki ostrej papryki 
lyzeczka soli
woda
sezam, slonecznik, mak, czarnuszka, sol do posypania


Mieszamy wszystkie skladniki i wyrabiamy ciasto dolewajac powoli wode.
Ciasto powinno miec konsystencje mniej wiecej taka, jak ciasto na pierogi. Zostawiamy ciasto na ok 20 min zeby odpoczelo. Po tym czasie walkujemy dosc cienko, smarujemy z wierzchu oliwa, posypujemy sezamem, makiem, slonecznikiem czy czarnuszka i wykrawamy krakersy. Najwygodniej zrobic to nozem do pizzy.

Pieczemy na wylozonej papierem blasze w temp. 200 stopni ok 3-5 minut.

Po upieczeniu krakersy sa jeszcze troche miekkie ale z czasem twardnieja. Efekt krakersow osiagaja kilka godzin po upieczeniu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz