niedziela, 23 sierpnia 2015

Faszerowane liście winogron czyli turecka sarma


Faszerowane liście winogron

Kiedy pierwszy raz jadłam to danie, nie byłam zachwycona. Liście były twarde i gorzkie. Ale żeby nie było, gdy teściowa przygotowała je poraz kolejny, znów spróbowałam i znów to samo, nie smaczne. Jako, że nie poddaje sie i zawsze próbuje to czym mnie częstuja, spróbowałam po raz kolejny, tym przygotowane razem przez inną gospodynie i niespodzianka, sarma jest pyszna. Okazało się, że wcale nie musi smakować goryczą a żyłki nie muszą ,,ciągnąć,, sie w trakcie jedzenia. 
Cała tajemnica tkwi w liściach. Znaczenie ma ich pochodzenie (osobiście najbardziej smakują mi liście z rejonu Izmiru czyli Morza Egejskiego, tamtejszy klimat i slońce nadaje im cudowny smak i aromat), czy są świeże i w jaki sposób są przygotowane przed zawijaniem.
Sarme publikuje po raz pierwszy, bo również po raz pierwszy zdecydowalam się przygotować je samodzielnie. Przepis ten dołączy również do akcji Turcja od kuchni. Was również serdecznie zapraszam do udziału we wspólnym gotowaniu i odkrywaniu tureckich smaków.

faszerowane liście winogron


Składniki:


500 g liści winogron*

250 g wołowego mięsa mielonego
2 szklanki ryżu
duża cebula
świeża mięta
łyżka salçy pasty pomidorowej
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
kumin
opcjonalnie odrobina pul biber czyli ostrej papryki w płatkach
sok z cytryny

*Świeże liście należy obgotować w słonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Można kupić tez gotowe, już zamarynowane liście, jednak robiąc ze swieżych efekt będzie zdecydowanie lepszy. Warto uważnie kupować swieże liście, wybierajmy mniejsze i mniej żylaste.


Cebulę i mięte drobno siekamy, dodajemy umyty ryż, mięso, oliwę, pastę pomidorową i przyprawy, dokładnie mieszamy i faszerujemy wcześniej przygotowane liście winogron zwijając je jak gołąbki. 
Zwiniętą sarmę układamy ściśle warstwami jedna przy drugiej w garnku. Zalewamy lekko osoloną wodą i odrobiną oliwy. Przykrywamy pokrywką a jeśli trzeba to na wierzch kładziemy talerz żeby były ściśnięte i nie ,,pływały,, w garnku. Gotujemy około 45 minut. Należy kontrolować co dzieje się w garnku, jeśli woda wyparuje należy dolać wrzątku. Czas gotowania zależy od liści, jeśli są młode i miękkie będzie trwało krócej.


3 komentarze:

  1. Czy z lisci winogron rosnacych w Polsce mozna zrobic te mini gołąbki czyli Sarme?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy z lisci winogron rosnacych w Polsce mozna zrobic te mini gołąbki czyli Sarme?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie probowalam ale mysle, ze mozna. Wazne zeby byly mlode i dobrze ugotowane. Najlepsze w Turcji i Grecji sa te z terenow nadmorskich bo nie sa zylowate i gorzkie. Jesli zdecyduje sie pani sprobowac to bardzo prosze napisac czy sie udalo.

      Usuń