piątek, 31 lipca 2015

Zupa z soczewicy z grzankami - Kıtırlı mercimek çorbası


Łatwo się fomyśleć, że bardzo lubie potrawy z soczewicą a zwłaszcza zupy. Mam ich na blogu juz kilka, a dzisiaj bedzie kolejna. 
Soczewica jest bardzo popularna w Turcji, smaczna i niedroga, więc grzechem byłoby tego nie wykorzystwyać na różne sposoby.




Składniki:

cebula
marchewka
mała cukinia
2 ząbki czosnku
2 łyżki ryżu
1 szklanka czerwonej soczewicy
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka suszonej mięty
łyżka masła
sól

drobno pokrojony chleb na grzanki
oliwa

Drobno pokrojone warzywa podsmażamy na masełku, dodajemy mięte i przecier i smażymy jeszcze chwilke. Dodajemy ryż, soczewice i zalewamy wodą (+/- 3 szkalnki, w razie potrzeby można później troszke dolać).
Chlebek podsmażamy na wolnym ogniu na patelni lub podpiekamy w piekarniku. Na koniec polewamy niewielką ilością oliwy, mieszamy i podgrzewamy dalej aż będą chrupiące.
Gotową zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą do smaku i podajemy z grzankami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz