Łatwo się fomyśleć, że bardzo lubie potrawy z soczewicą a zwłaszcza zupy. Mam ich na blogu juz kilka, a dzisiaj bedzie kolejna.
Soczewica jest bardzo popularna w Turcji, smaczna i niedroga, więc grzechem byłoby tego nie wykorzystwyać na różne sposoby.
Składniki:
cebula
marchewka
mała cukinia
2 ząbki czosnku
2 łyżki ryżu
1 szklanka czerwonej soczewicy
łyżka przecieru pomidorowego
łyżka suszonej mięty
łyżka masła
sól
drobno pokrojony chleb na grzanki
oliwa
Drobno pokrojone warzywa podsmażamy na masełku, dodajemy mięte i przecier i smażymy jeszcze chwilke. Dodajemy ryż, soczewice i zalewamy wodą (+/- 3 szkalnki, w razie potrzeby można później troszke dolać).
Chlebek podsmażamy na wolnym ogniu na patelni lub podpiekamy w piekarniku. Na koniec polewamy niewielką ilością oliwy, mieszamy i podgrzewamy dalej aż będą chrupiące.
Gotową zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą do smaku i podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz