środa, 2 grudnia 2015

Kruche ciasteczka - Cebulaczki



Z serii kruchych i wytrawnych ciastczek dzisiaj proponuje Wam cebulaczki z oliwkami i serem białym.
Niesamowicie proste i (pomijając czas chłodzenia) bardzo szybkie w wykonaniu.
Przepis znalazlam w październikowym wydaniu tureckiego czasopisma kulinarnego Lokma. Pismo pojawia się od grudnia zeszłego roku, kupuje od pierwszego numeru i jestem bardzo zadowolona z przepisów. Dzisiejsza publikacja jest kolejna z serii wspólnego gotowania z Emilia z bloga Turcja od kuchni. Koniecznie sprawdzcie jakie ciasteczka przygotowała dla Was Emilia.


Składniki:

drobiutko pokrojona i podsmażona na łyżce masła cebulka
100g miękkiego masła
2,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki ulubionych ziół (prowansalskie, majeranek, rozmaryn...)
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki drobno pokruszonego białego sera
2 jajka
0,5 szklanki pokrojonych czarnych oliwek

Wszystkie składniki wyrobić w misie robota do połączenia się składników.
Gotowe ciasto uformowac w rulon grubości 5cm, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Wyjmujemy rulon ciasta z lodówki i odkrawamy z niego ciasteczka o grubości ok 2cm.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i na blasze wyłożonej papierem pieczemy ok 20-30 minut do zarumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz