niedziela, 30 kwietnia 2017

Su böreği



Börek, börek, börek....nie jestem w stanie zliczyć chyba ilości i rodzajów borków.
Co region. co pora roku jego nadzienie i sposób przygotowania może sie zmieniać. Może być pieczony w piekarniku. może być z patelni. może być z tracydyjnej yufki albo z ciasta makaronowego. I dzisiaj właśnie wersja chyba najtrudniejsza do wykonania a z pewnością najbardziej pracochłonna czyli su böreği.
Razem z Emilią z bloga Turcja od kuchni podjęłyśmy wyzwanie żeby Wam pokazać jak go zrobić.


Składniki:

kg mąki
8 jajek
+/-400 g białego sera
natka pietruszki (opcjonalnie)


Można zrobić nadzienie z mięsa mielonego czy też szpinakiem. Przepis na inne nadzienia znajdziecie pod wpisem głównym.


Ser rozdrabniamy i jeśli jest niesłony solimy, można dodać posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.



W misce roztrzepać jajka i dodać ok pół szklanki wody i sól. Wymieszać i dodawać mąke, nie całą na raz bo w zależnosci od wielkości jaj i jakości mąki proporcje mogą sie nieco zmienić. Wyrobić spójne i dosyć twarde ciasto. Dodać łyżeczke oleju i wyrobić raz jeszcze. Gotowe ciasto przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na około 30 minut żeby ciasto odpoczęło.
Po tymm czasie dzielimy ciasto na 10 części i rozwałkować na grubośc ok 2-3 milimetrów czyli dość cienko. Rozwałkowane płaty ciasta przykrywamy ściereczkami żeby nie wyschnęło i przekładamy papierem do pieczenia lub ściereczkami żeby sie nie przyklejało. nie obsypujemy zbyt obficie mąką.
Następnie przygotowujemy dwa duże garnki lub jedna większa mise i garnek.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i kazdy płat ciasta ostrożnie zanurzamy we wrzątku uważając żeby sie nie porwało i nie rozgotowało, ma być al dente, a garnek na tyle duży żeby płat ciasta sie nie pozwijał i nie pozlepiał.  Żeby było łatwiej można zrobić wiecej niż 10 kawałków i wykładać później blache mniejszymi płatami. Drugie naczynie uzupełniamy zimną wodą.
Każdy płat po wyjęciu z wrzątku zanurzamy na chwile w zimnej wodzie i odkładamy na czysty ręcznik kuchenny.
Kiedy już wszystkie płaty mamy gotowe smarujemy blachę tłuszczem i układamy ciasto, nie rozkładamy równo tylko robiąc fale, wtedy lepiej sie upiecze i bedzie smaczniejsze. Każdą warstwe można dodatkowo lekko natłuścić. Po ułożeniu 5 warstw rozkładamy rozdrobniony ser i przykrywamy pozostałymi płatami ciasta.
Górną warstwe również smarujemy lekko olejem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok 190 stopni. Pieczemy do zarumienienia sie werzchu. 
Serwujemy na ciepło lub zimno, jak kto woli, ale obowiązkowo ze szklaneczką herbaty.
 Smacznego.


Farsz mięsny:

300 g mięsa mielonego
cebula
pęczek nattki pietruszki
sól
pieprz
tłuszcz do podsmażena farszu

Podsmażamy posoloną cebulke i dodajemy mięso. smazymy a na koniec dodajemy posiekaną natke pietruszki, Doprawiamy do smaku solą i piperzem.

Farsz ze szpinaku:

Szpinak kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na odrobinie tłuszczu do momentu odparowania wody. Dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku i duzimy przez chwilke. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz