Cudowne, bułeczki wypełnione białym serem. Bardzo często zajadana bez zadnych dodatków.
Jest kilka wersji tych bułeczek. Mogą być na samych drożdżach, na drożdżach i proszku do pieczenia i na samym proszku. Można zrobić je zarówno z mąki pszennej, takie są najbardziej popularne, ale wystepują tez robione z mąki pełnoziarnistej lub mieszane. Następna wersja jaką zrobię bedzie właśnie pełnoziarnista.
Jest kilka wersji tych bułeczek. Mogą być na samych drożdżach, na drożdżach i proszku do pieczenia i na samym proszku. Można zrobić je zarówno z mąki pszennej, takie są najbardziej popularne, ale wystepują tez robione z mąki pełnoziarnistej lub mieszane. Następna wersja jaką zrobię bedzie właśnie pełnoziarnista.
Dziś przedstawiam Wam| wspólnie z Emilią, przepis na tradycyjne i z koperkiem, które już znacie z wpisu z zajęć z kuchni tureckiej.
Zerknijcie koniecznie na wersje Emilki.
Zerknijcie koniecznie na wersje Emilki.
Składniki:
1,5 szkl mleka
0,5 szkl oleju
250 g margaryny
2 łyżeczki suchych drożdży (40 g swieżych)
0,5 szkl jogurtu
szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru
białko
+/- 6 szkl maki
żółtko do posmarowania wierzchu
biały ser do śrdka
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z cukrem. Dodajemy do reszty składników, przy czym mąkę dodajemy po ttrochu. W zależnosci od rodzaju mąki moze wystarcyć 5 szklanek a moze być potrzeba wiecej niz 6.
Wyrabiamy spójne, elastyczne ciasto. Odkładamy na chwilke i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Odrywamy kawałki ciasta, w srodek wkładamy kawałek białego sera i zamykamy formując buleczki.
Wykładamy na blache wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem i pieczemy az się ładnie zarumienią.
Bułeczki z koperkiem
Składniki:
kostka swieżych lub łyżeczka suchych drożdzy
szkl. letniego mleka
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
szkl. oleju
250 g miękkiej margaryny
2 jajka (z czego jedno żółtko będzie na posmarowanie buleczek)
0,5 pęczka koperku
marchewka
małe opakowanie proszku do pieczenia
mąki ile przyjmie ciasto (ma byc miękkie i elastyczne)
czarnuszka
do farszu biały ser typu feta (można zrobić bez farszu)
Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdze i cukier. Następnie sól, olej i jajka (1 całe i jedno białko). Dodajemy 2 szkl mąki i proszek do pieczenia, startą marchewke oraz drobno posiekany koperek i wyrabiamy ciasto. Dosypujemy powoli mąki zeby nie przesypać.
Odrywamy z ciasta kulki wielkosci małej pomarańczy, do śroka wkładamy ser, formujemy w rekach żeby zamknąć ser w środku, smarujemy żółtkiem i posypujemy carnuszka.
Pieczemy ok 15-20 min w 180 stopniach.
Mazemeler:
1,5 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ1 paket margarin
2 tatlı kaşığı kuru maya (1 paket yaş maya)
1 çay bardağı yoğurt
1 tutam tuz
1 çay kaşığı şeker
1 adet yumurta
aldığı kadar un (+/- 6 su bardağı)
iç için: beyaz peynir
Süt biraz ılıştırılır. Içine bir çay kaşığı şeker ve maya katılarak kabarıncaya kadar bekletilir.
Un ortası havuz gibi açılır. İçine kabaran maya, oda sıcaklığında bekletilen margarin, sıvıyağ,
yumurtanın akı, tuz ve yoğurt dökülür.
Bu malzemeler biraz karıştırılır. Sonra undan alınarak, kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
Kabarıncaya kadar dinlemeye bırakılır.
Kabaran hamurdan iki ceviz büyüklüğünde parçalar alınır.
Hazırlanan içten konarak poğaça şekili verilir. Yağanmış tepsiye aralıklı dizilir.
Üzerine yumurta sarısı sürülür. Sıcak fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz