Moje ulubione nadziewane warzywa. Ta potrawa łączy w sobie ostre i kwaśne smaki ze słodyczą suszonych bakłażanów...Pierwszy raz przygotowywałam je na kursie tureckiej kuchni. Nie jest to jednak typowa turecka potrawa, mimo, iż wsiąkneła w tutejszą kuchnie, jak tłumaczyła nasza nauczycielka, to typowe dla kuchni arabskiej połączenie smaków i przypraw.
Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, wymaga tylko troszke czasu, ale wierzcie mi, warto.
Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, wymaga tylko troszke czasu, ale wierzcie mi, warto.
składniki:
sznurek suszonych bakłażanów (ok 40 szt)
400 g mięsa mielonego
1,5 szkl. ryżu
0,5 szkl. kaszy bulgur
2 cebule
6 ząbków czonku
2 łyżki sumaku
szkl. ciepłej wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 szkl. oleju
sól
pieprz
pul biber (ostra papryka)
składniki na sos:
2 łyżki przecieru z papryki
lub 2 łyżki przecieru pomidorowego zmieszanego z łyzka słodkiej papryki
0,25 szkl. oleju
3 szkl. przegotowanej wody
3 łyżki nar ekşisi (sok z granata)
Sznur suchych bakłażanów gotujemy przez ok 15 minut, po czym wyjmujemy z wody i delikatnie wyciągamy z nich snurek. Nie wyciągamy sznurka z suchych bakłażanów bo mogą nam się połamać. (Jeśli jakieś bedą popękane to nie wyrzucajcie ich, je rownież można nadziać nieco mniejszą ilością farszu, zawijając ściślej. Dobrze ułożone w garnku nie rozpadną się, bez obaw).
Sumak zalewamy szklanką ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy na chwilke.
W tym czasie na sitku płuczemy ryż i kasze bulgur. Cebule i czosnek kroimy drobniutko i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy kasze i ryż oraz pozostałe składniki. Zalewamy wodą z sumakiem i dokładnie mieszamy.
Zostawiamy na chwilke zeby smaki sie przegryzły i przygotowujemy w tym czasie sos.
Wszystkie składniki na sos podgrzewamy w rondlu i mieszamy dokładnie.
Prestudzone bakłażany napełniamy farsze do 2/3 pojemności i zamykamy. Układamy pionowo w garnku dosć ciasno żeby się nie przewracały.
Ułożone bakłażany zalewamy sosem i gotujemy na małym ogniu ok 45-60 minut.
Podajemy na gorąco lub na zimno, jak kto woli, mnie smakuja obie wersje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz