niedziela, 22 marca 2015

Faszerowane suszone bakłażany - Kuru patlıcan dolması



Moje ulubione nadziewane warzywa. Ta potrawa łączy w sobie ostre i kwaśne smaki ze słodyczą suszonych bakłażanów...Pierwszy raz przygotowywałam je na kursie tureckiej kuchni. Nie jest to jednak typowa turecka potrawa, mimo, iż wsiąkneła w tutejszą kuchnie, jak tłumaczyła nasza nauczycielka, to typowe dla kuchni arabskiej połączenie smaków i przypraw.
Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania, wymaga tylko troszke czasu, ale wierzcie mi, warto.





składniki:

sznurek suszonych bakłażanów (ok 40 szt)
400 g mięsa mielonego
1,5 szkl. ryżu
0,5 szkl. kaszy bulgur
2 cebule
6 ząbków czonku
2 łyżki sumaku 
szkl. ciepłej wody
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 szkl. oleju
sól 
pieprz
pul biber (ostra papryka)

składniki na sos:

2 łyżki przecieru z papryki 
lub 2 łyżki przecieru pomidorowego zmieszanego z łyzka słodkiej papryki
0,25 szkl. oleju
3 szkl. przegotowanej wody
3 łyżki nar ekşisi (sok z granata)

Sznur suchych bakłażanów gotujemy przez ok 15 minut, po czym wyjmujemy z wody i delikatnie wyciągamy z nich snurek. Nie wyciągamy sznurka z suchych bakłażanów bo mogą nam się połamać. (Jeśli jakieś bedą popękane to nie wyrzucajcie ich, je rownież można nadziać nieco mniejszą ilością farszu, zawijając ściślej. Dobrze ułożone w garnku nie rozpadną się, bez obaw).
Sumak zalewamy szklanką ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy na chwilke.
W tym czasie na sitku płuczemy ryż i kasze bulgur. Cebule i czosnek kroimy drobniutko i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy kasze i ryż oraz pozostałe składniki. Zalewamy wodą z sumakiem i dokładnie mieszamy.
Zostawiamy na chwilke zeby smaki sie przegryzły i przygotowujemy w tym czasie sos.

Wszystkie składniki na sos podgrzewamy w rondlu i mieszamy dokładnie.

Prestudzone bakłażany napełniamy farsze do 2/3 pojemności i zamykamy. Układamy pionowo w garnku dosć ciasno żeby się nie przewracały.
Ułożone bakłażany zalewamy sosem i gotujemy na małym ogniu ok 45-60 minut.
Podajemy na gorąco lub na zimno, jak kto woli, mnie smakuja obie wersje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz