Czasami nie ma czasu na godzinne stanie w kuchni żeby wyczarować jakąś super zupke na rozgrzewke. W ten czas proponuje zupe z soczewicy nieco inaczej niż zwykle. Przygotowanie tej zupy zajmuje mniej niz 30 minut.
składniki:
szkl. cerwonej soczewicy
marchewka średniej wielkości
ziemniak średniej wielkości
jogurt (opcjonalnie)
mięta
sól
pieprz
sos:
cebula
2 łyżki masła
łyżeczka pul biber (ostrej papryki)
pół łyzeczki kminu rzymskiego
Marchewke i ziemniaka zetrzec na grubych oczkach na tarce a soczewice wypłukać.
Wrzucić wrzystko do garnka i zalać wodą na wysokość 3 palców ponad powierzchnie składników. Ugotować i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem (nie za dużo bo sosik bedzie bardzo ostry). Jeśli zupa będzie dla Was zbyt gęsta można dolać nieco wody.
W osobnym naczyniu na masełku podsmażyc bardzo drobno pokrojoną cebulke. Dodać ostrą papryke i kmin.
Gorącą zupe podawac okraszoną sosem z cebulką, dodać łyżeczke jogurtu i opruszyć miętą.
Serwować na gorąco.
malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 orta boy rendelenmişhavuç
1 orta boy rendelenmiş patates
soğanlı sos için:
1 küçük ince kıyılmış kuru soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
Mercimeği yıkayın ve rendelenmiş havuç ile patates üstünü örtecek kadar su ilave edip ocağa koyun.
Yumuşayıncaya kadar pişirin.
Çorbayı mutfak robotundan geçirip pürüzsüz hale getirin.
Ayrı bir yerde tereyağı ve soğanları soteleyin, pul biberi ve kimyonu da ilave edip altınıkapatın.
Çorbayı kaselere paylaştırıp üzerine soğanlı sostan gezdirin ve 1 çorbatatlı kaşığı da yoğur ile servis edin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz