czwartek, 19 marca 2015

Wybuchowa czekolada - Narlı çikolata




Nie ma to jak zagłuszyć wyrzuty sumienia z powodu jedzenia czekolady, dodając do niej jakiegos owocu żeby było choć troche zdrowiej :)
Zrobiłam więc czekolade z owocem granatu. Szybciutko i smacznie. Jak się okazało, kwaskowatość granatu fantastycznie komponuje sie z gorzką czekoladą.





składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady
szklanka pestek owocu  granatu


Czekolade łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną czekolade wylewamy na dobrej jakości papier do pieczenia  (jeśli będzie kiepski przyklei się do czekolady)  lub na mate silikonową. Warstwa czekolady powinna mieć ok 3 mm. Posypujemy czekolade pestkami granatu i lekko dociskamy żeby zespoliły się z czekoladą. Zostawiamy do stężenia, można w lodówce lub w chodnym pomieszczeniu, łamiemy na kosteczki i zajadamy bez wyrzutów sumienia :)
Można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2 dni.



Malzemeler:
80 gr bitter çikolata
1 su bardağı ayıklanmış kurulanmış nar tanesi

Çikolataları benmari usulü eritin. Eriyen çikolatayı yağli kağit serdiğiniz fırın tepsisine 3 mm kalınlığnda olacak şekilde yayın. Üzerinde nar tanelerini eşit şekilde yayın ve buzdolabına donamsı için kaldırın. Donduktan sonra istediğiniz şekilde kırıp hava almayın bir kapta buzdolabında 2 gün saklayabilirsiniz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz