wtorek, 31 marca 2015

Podduszony i zapieczony okoń




O tym, że ryby są zdrowe nikogo nie trzeba przekonywać. A okoń, zdaniem wielu, jest jedną najlepszych ryb słodkowodnych, bardzo ceniona na rynku. Jego europejska odmiana posiada białe, chude i słodkawe mięso. Ryba ta posiada mniej niż 1% tłuszczu, a jej właściwości prozdrowotne zdaniem dietetyków i konsumentów są bezsporne. Przyrządzając okonia, nie nadużywajmy  przypraw i ziół, by nie przyćmiły charakterystycznego smaku ryby.
Jajczęściej przyrząda sie go smażonego na tłuszcu w całości lub w postaci filetow. Ja jednak wolę  zdrowszą wersje, pozwalającą również na zachowanie smaku ryby i dodatków, czyli zapiekanie.





Składniki:

łyżka oliwy
cebula pokrojona w krążki
jeden oczyszczony okoń
pomidor pokrojony w krążki
cytryna pokrojona w krążki
3 średnie ziemniaki
3-4 listki laurowe
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do naczynia do zapiekania wlewamy oliwe, układamy na dnie cebule, posypujemy odrobiną soli i pierzu. na cebuli kładzniemy natartego wczesniej od zewnątrz i środka sola i pieprzem okonia.
na brzegach, tak żeby nie przykryć ryby i pozwolić jej się ładnie upiec, układamy ziemniaki, pomidory, cytryne i liście laurowe. Można część ziemniaczków ,,upchnąć,, również pod rybke.
Zalewamy wszystko szklanką wody, zakrywamy dość szczelnie naczynie folią aluminiową i dusimy w piekarniku ok 30 min w temp ok 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut.
Serwujemy na gorąco. Najlepszym dodatkiem do ryby jest swieża rukola skropiona sokiem z cytryny.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz