W Turcji sezon na granaty powoli dobiega końca. Bardzo szkoda, bo to jedno z moich ulubionych zimowych owoców, bogate w witamine C i cudowne w smaku.
Postaowiłam wykorzystać ostatnie minuty i zrobic z granatem coś więcej.
Przepis na ten deser znalazłam w moim ulubionym tureckim miesieczniku kulinarnym ,,Lokma,,.
W wiazku z tym, że mam w domu małego łobuza, który ciągle potrzebuje mamy do zabawy, zmodyfikowałam nieco ten przepis żeby jego wykonanie bylo nieco szybsze a czas oczekiwania na gotowy do zjedzenia deser, krótszy.
Składniki:
mała paczka ciasteczek pełnoziarnistych
łyżka rodzynek lub innych bakalii
Krem:
1/2 szkl. serka labne, w Polsce ser tupu Philadelfia
1/2 szkl. krem peynir (serek topiony) - opcjonalnie
1/4 szkl. süzme yoğurt (twarożek na sernik lub jogurt typu grecki)
skórka starta z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szkl. kremówki
100 g białej czekolady
Kisiel z granata:
250 ml soku wycisnietego z granata
7 łyżeczek cukru pudru
łyżka skrobii ziemniaczanej, pszennej lub kukurydzianej (ja użyłam skrobii pszennej)
sok z połowy cytryny
Na wierzch ziarna granata
Ciasteczka pokruszyc i razem z bakaliami rozdrobnic za pomocą robota. W rondelku podgrzac kremówke z cukrem i dodać pokruszoną biała czekolade. Mieszcać do rozpuszczenia czekolady.
Serki, jogurt, sok i skórke z cytryny wymieszać i dodać krem z czekolady. Masa powinna mieć konsystencje budyniu**.
Wstawić do lodówki.
**Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać ok 50 ml wody z łyżeczką żelatyny. W tym celu do wrzątku dodajemy łyżeczke żelatyny i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Uważajmy żeby nie było grudek. Jeśli sie pojawią, a nie potraficie się ich pozbyc, przelejcie żelatyne przez drobno siteczko.
W czasie kiedy krem chłodzi się w lodówce przygotowujemy kisiel.
W tym celu wszystkie składniki na kisiel wrzucamy do rondelka i mieszając doprowadamy do wrzenia na wolnym ogniu. Jeśli kisiel bedzie zbyt gęsty dodajejy odrobine przegotowanej wody. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestygniecia.
Przygotowujemy sobie odpowiednie naczynia na deser, (salaterke, szklanke lub szerokie kieliszki).
Na dno wsypujemy zmielone ciasteczka, na warstwe ciasteczek wykładamy schłodzona mase serową i zalewamy, NIE GORĄCYM, kiślem. Ozdabiamy dodając na wierzch pestki z granata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz