piątek, 29 maja 2015

Mizeria po turecku czyli kuru cacık



Dziś z serii wspólne gotowanie, razem z Emilka i Malwina przygotowałyśmy kuru cacık.
To nic innego jak sródziemnomorska wersja mizerii znana w Polsce jako tzatziki.
U mnie na początek wersja nieco spolszczona, czyli ze śwıeżym koperkiem.
Ta przystawka na zimno doskonale poasuje do mies, zwlaszcza grilowanych, ale rowniez jako starter ze świeżym pieczywem i oliwą. 
tutaj znajdziecie nieco egzotyczną wersje, arabską.

mizeria




Skąłdniki:

miseczka jogurtu typu greckiego
2 ogórki
2-3 ząbki czosnku
swieży koperek
 sól

Ogórki kroimy w cienkie plasterki lub zcieramy na tarce, dodajemy starty czosnek, drobno posiekany koperek, sól i mieszamy z jogurtem.
Wstawiamy na chwilę do lodówki żeby smaki sie przegryzły i serwujemy na zimno.




Malzemeleri:

1 kase süzme yoğurt
2 tane salatalık
2-3 diş sarımsak
yarım demet taze dere ötu
tuz

Yapılışı:

Salataların kabuklarını soyup küp küp şeklinde doğrayın ya da rendeleyin.
Süzme yoğurdun içine salataları, doğranmış dere ötu, ezilmiş sarımsakları, tuzu ekleyıp karıştırın. Servis tabağına alın. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz