To nic innego jak sródziemnomorska wersja mizerii znana w Polsce jako tzatziki.
U mnie na początek wersja nieco spolszczona, czyli ze śwıeżym koperkiem.
Ta przystawka na zimno doskonale poasuje do mies, zwlaszcza grilowanych, ale rowniez jako starter ze świeżym pieczywem i oliwą.
Ta przystawka na zimno doskonale poasuje do mies, zwlaszcza grilowanych, ale rowniez jako starter ze świeżym pieczywem i oliwą.
A tutaj znajdziecie nieco egzotyczną wersje, arabską.
Skąłdniki:
miseczka jogurtu typu greckiego
2 ogórki
2-3 ząbki czosnku
swieży koperek
sól
Ogórki kroimy w cienkie plasterki lub zcieramy na tarce, dodajemy starty czosnek, drobno posiekany koperek, sól i mieszamy z jogurtem.
Wstawiamy na chwilę do lodówki żeby smaki sie przegryzły i serwujemy na zimno.
Malzemeleri:
1 kase süzme yoğurt
2 tane salatalık
2-3 diş sarımsak
yarım demet taze dere ötu
tuz
Yapılışı:
Salataların kabuklarını soyup küp küp şeklinde doğrayın ya da rendeleyin.
Süzme yoğurdun içine salataları, doğranmış dere ötu, ezilmiş sarımsakları, tuzu ekleyıp karıştırın. Servis tabağına alın.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz