Odkryłam nowe, bardzo smaczne danie w kuchni tureckiej z naleciałościami kuchni arabskiej.
Wpływ kuchni arabskiej wyczuwalny jest w sosie, który zawdzięcza swój ostry smak papryce pul biber i kwaskowatość soku z granatu.
Co prawda wykonanie zajmuje troche czasu, ale warto. Z niżej podanych składników wychodzi solidna porcja, ktora z powodzeniem nasyci sześcio osobowe towarzystwo.
Składniki:
na klopsiki:
szklanka drobnej, ciemnej kaszy bulgur
1/2 szklanki irmiku (semoliny,kaszy manny)
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki soli
łyżeczka czarnego pieprzu
łyżeczka pasty pomidorowej
łyżeczka pasty paprykowej
4 łyżki mąki pszennej
+/- 1/2 szklanki letniej wody
na sos:
2 duze cebule
1/2 szklanki soku z granata (nar ekşisi)
łyżka pasty pomidorowej
łyżka pasty paprykowej
1/3 szklanki oleju
natka pietruszki
Zaczynamy od namoczenia kaszy bulgur i irmiku, zalewamy je więc letnią wodą. Potrzebujemy do tego mniej więcej pól szklanki wody, może ciut więcej (kasze muszą być przykryte wodą na wysokość grubości palca).
Kiedy kasze już zmiękna, nasiąkną wodą, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy spójna mase. Wyrabiamy dość długo, ciasto ma być na tyle spójne, że jak zrobimy z niego dużą kule i rzucimy nią do miski, nie powinno się rozpaść.
Gdy ciasto jest już dostatecznie spójne formujemy małe kuleczki, wielkości mniej więcej polowy orzecha włoskiego. Nie beda za małe, spojojnie, w trakcie gotowania nieco urosną.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 10 minut.
W tym czasie przygotujemy sos.
Na olej wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulke i smażymy do momentu zarumienienia. Następnie dodajemy paste pomidorową i paprykową, mieszamy i smażymy aż zacznie ładnie pachnieć a pasty z olejem bedą miały ładną, jednolitą konsystencje. Na samym końcu do sosu dodajemy sok z granata.
Ugotowane klopsiki nieszamy z sosem (lub polewamy je sosem, jak kto woli) i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Serwujemy na goraco.
Smacznego :)
Ekşili bulgur köftesi
Malzemeler:
bulguru için:
1 su bardağı kahverengi ince bulgur
1/2 su bardağı irmik
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı un
1/0 su bardağı ılık su
sosu için:
2 büyük boy soğan
1 çay bardağı nar ekşisi
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 demet maydanoz
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı:
Kahverengi bulgur ve irmiği 1/2 su bardağı ılık su ıle şışırın.
Yumuşaınca içine diğer mazemeler koyun ve hamur haline gelene kadar yaklaşık 20 dakika yoğurun.
Cevizden biraz küçük toplar elde edecek şekilde yuvarlayın.
10 dakika kaynamş tuzlu suyun içinde haşlayıp süzün.
Bir tavada sıvı yağ ile ay şeklinde doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
İçine salçaları ilave edin. En son nar ekşisi koyup altını kapatın.
Haşlanan bulgur köftelerini bu sosun içine koyun ve karışıp. Küçük, küçük doğranmış maydanozları sıcakken servis edin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz