czwartek, 11 czerwca 2015

Khyar Bi Laban czyli tzatzyki po arabsku



Chyba każdy zna smak mizerii, chyba każdy lubi mizerię...jeśli tak koniecznie spróbujcie tej wersji, znanej z kuchni śródziemnomorskiej pod nazwą tzatzyk. Nie wiem czy wiecie, że ta wersja, którą Wam dziś prezentuje jest daniem pochodzącym z kuchni arabskiej.
Jest świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych, zwłaszcza mięsnych, podawany na zimno a z dodatkiem mięt, czyli w wersji libańskiej, jest cudownie orzeźwiający.
Tą potrawę przygotowałam na V Featiwal kuchni arabskiej,  który organizuje Malwina z bloga Filozofia smaku.





Skąłdniki:

miseczka jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
2 ogórki
2-3 ząbki czosnku
swieża mięta
sól

Ogórki kroimy w cienkie plasterki lub zcieramy na tarce, dodajemy starty czosnek, drobno posiekaną mięte, sól i mieszamy z jogurtem.
Wstawiamy na chwilę do lodówki żeby smaki sie przegryzły i serwujemy na zimno.

Bardziej ,,traycyjny przepis znajdziecie tutaj.

Kuru cacık

Malzemeleri:

1 kase süzme yoğurt
2 tane salatalık
2-3 diş sarımsak
yarım demet taze nane
tuz

Yapılışı:

Salataların kabuklarını soyup küp küp şeklinde doğrayın ya da rendeleyin.
Süzme yoğurdun içine salataları, doğranmış naneyi, ezilmiş sarımsakları, tuzu ekleyıp karıştırın. Servis tabağına alın. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz