wtorek, 3 maja 2016

Nadziewana cukinia - Kabak dolamsı



Kasza, kasza, kasza...Była już w wersji wege i na słodko a dzisiaj proponuje coś i dla mięsożerców, czyli cukinia nadziewana kaszą i mięsem mielonym.

kabak dolmasi



Składniki:

3 sztuki małej cukini
100 g drobnej kaszy bulgur
cebula
80 g mięsa mielonego
5 ząbków czosnku
łyżka oliwy
sól
pieprz
kmin rzymski
kolendra

jogurt
czosnek 

Myjemy cukinie, odkrawamy końcówki i za pomocą długiej łyżki lub widelca wydrążamy środki. Miąższ z cukini siekamy drobno lub miażdżymy widelcem i wrzucamy do miski.
Do miąższu z cukini dodajemy drobno pokrojoną cebulkę mieszamy z mięsem, kaszą, czosnkiem, oliwą i przyprawami i dokładnie wyrabiamy. W razie potrzeby, jeśli farsz wyda nam się zbyt suchy można dodać odrobinę wody. Ja nie dodałam bo nie było takiej potrzeby.
Wypełniamy szczelnie każdą cukinie i kroimy ją na 3-4 centymetrowe krążki. Układamy ściśle w garnku i zalewamy gorącą wodą ponad powierzchnie cukini. Kiedy część wody odparuje zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok 20 minut.
Można zrobić w wersji z piekarnika układając cukinie w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i zapiekać w temp ok 180 stopni pod przykryciem.
Serwujemy polane jogurtem z czosnkiem.

kabak dolmasi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz