czwartek, 4 grudnia 2014

Ekşili köfte çorbası - zupa z klopsikami





Składniki:

köfte:
250 g mielonego
0,5 szkl. ryżu
2 białka
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka piprzu
łyżeczka soli
3 łyżki mąki do obsypania klposików

zupa:
4 łyżki jogurtu
żółtko
sok z cytryny
3 łyżeczki mąki
pietruszka
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
 łyżka mięty

Wyrobić mięso z ryżem i pozostałymi składnikami. Posypać blache mąką i uformowac malutkie klopsiki. Układać je na blasze i obtoczyć w mące.



Zagotować 2 l. wody i gotować w nich pulpeciki przez ok 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy zupe. Mieszamy jogurt z żółtkami, mąką i dokładnie roztrzepujemy. Wlać do garnaka z pulpecikami.
W rondelku rozpuścić tłuszcz, dodać mąke i zasmażyć. Dodać pozostałe składniki i zagotować. Dodać do zupy i poownie zagotować.
Serwować na gorąco. Dla ozdoby zrobić kleksy z oleju podgrzanego z pul biber i posypac miętą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz