piątek, 5 grudnia 2014

Portakalı zeytinyağlı kereviz - Duszona potrawka warzywna z selerem



Duszona potrawka warzywna z selerem to świetna opcja na zdrowy obiad. 
Mimo, że to turecka potrawa, mój mąż nie tryska opymizmem na jej widok, natomiast ja i mój mały urwis jesteśmy nią zachwyceni.



Składniki:

2 selery
2 ziemniaki
2 marchewki
2 cebule
szkl. soku zpomarańczowego lub sok z 2 pomarańczy
0,5 szkl. oliwy
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
koperek

Pokroić warzywa w koste, wielkość wg uznania.
Do garnka, najlepiej szybkowaru, wkładać po kolejno cebule, marchew, ziemniaki, seler. Zalewamy skiem z pomarańczy i oliwą. Dodajemy przyprawy.
Zamykamy szybkowar i gotujemy ok 10 minut, jesli robimy w zwykłym garnku to ok 45 minut.
Serwujemy posypane koperkiem.

Uwaga: żeby seler nie ciemnial pokrojony wrzucamy do wody z cytryną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz