Şekerpare
Składniki:
kostka masła lub margaryny w temp. pokojowej (można zrobić pól na pół)
szkl/ cukru pudru
4 łyżki kaszy manny (lub semoliny)
4 łyżki kokosu
2 jajka
małe opakowanie proszku do pieczenia
cukier waniliowy
+/- 4 szkl/ mąki (w zależnsci od tego czy uzyjemy samej margaryny lub masła ciasto inaczej będzie przyjmowało mąke)
orzechy laskowe
Syrop:
3 szkl/ cukru
4 szkl/ wody
kilka kropli soku z cytryny lub kawalek skórki z cytryny
Wszystkie składniki na syrop zagotowujemy i gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu.
Mieszamy składniki do powstania miękkiego ciasta, które nie bedzie się lepiło do ręki.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha wloskiego i formujemy kulki i w każda wciskamy jeden orzeszek laskowy. Smarujemy wierzch żółtkiem.
Zeby się przekonac, że inny kształt ciastek zmienia smak, proponuje z czesci zrobic podłóżne ciasteczka i smarujemy żółtkiem. Na podłóżnych nie dajemy orzeszka tylko robimy ślad widelcem.
Pieczemy ok 25 min w temp. 180 stopni.
Gorące ciasteczka polewamy wcześniej przygotowanym syropem.
Şekerpare
1 paket terayağ veya margarin
1 su bardağı pudra şekeri
4 y. k. irmik
2 y. k. hindistan cevizi
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
+/- 4 su bardağı un
şerbet:
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 dilim limoz tozu yoksa 3 damla limon suyu
üzerine:
fındık içi
Malzemaler sırasıyla kaba eklenir. Yumuşak bir hamur yapilir. Küçük parçalar koparılır.
Yuvarlaklara fındık koyulur, oval olanlara yumurta sür ve catalla çiz.
180 derecede fırınada 20-30 dakika pişir.
Şerbeti kaynadıktan 15 dakika kaynat.Şekerpare fırından çiktiktan 5 dakika sonra ılık, şerbek dökülür.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz