wtorek, 9 grudnia 2014

Arnavut boreğı - Börek z porem



Kolejna wersja börek, jednak w smaku zupełnie inna niż tradycyjny, bo używa się zupełnie innego ciasta robiąc yufke.


Składniki: 

ciasto:
+/- 8 szkl. mąki
jajko
łyżka octu
1,5 łyżeczki soli
paczka proszku do pieczenia
woda w ilości jaką wciągnie mąka (ciasto ma być elastyczne)

farsz:
kg pora
cebula
olej
pul biber
sól
pieprz

Składniki na farsz drobno kroimy i podduszamy.
Wyrobić średno twarde, ale elastyczne ciasto, stopniowo dodając wody. Podzielić na 40 części i każdą rozwałkować na wielkość talerzyka deserowego.Każdy placek posmarować rozpuszczoną margaryną i składac razem po 10 sztuk. Mamy teraz 4 części po 10 sztuk każda. W przeciwieństwie do tradycyjnej yufki tej teraz nie wałkujemy tylko rozciągamy delikatnie w rękach na wielkośc blachy. Jeśli placki sie porwą to nic nie szkodzi bo układając na blasze 4 warstwy nie bedzie to miało wielkiego znaczenia.
Układamy na blasze 2 warstwy, czyli w sumie 20 placków, i wykładamy na to wcześniej podsmażony farsz. Na wierzch kładziemy kolejne 2 warstwy placków. Wierzch sarujemy pozostałą margaryna. Nie dodajemy więcej tłuszczu bo juz przesmarowaliśmy nim placki po rozwałkowaniu.
Pieczemy w 200 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz