wtorek, 2 grudnia 2014

Bezelyeli pilav - Ryż z groszkiem






Składniki:

2 szkl. ryżu
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
3 szkl. przegotowanej wody
ok 1,5 szkl. groszku konserwowego lub swieżego, wczesniej podgotowanego
cebula
marchewka
sól



Ryż zalewamy ciepłą woda z solą i zostawiamy na ok 15 minut.
W tym czasie kroimy marchewkę i cebulę w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na patelni razem z olejem i dodajemy warzywa.


Dodajemy przepłukany ryż, groszek oraz sól i podsmażamy az ryż bedzie miał lekko zółty kolor.


Dodajemy 3 szklanki goracej wody i gotujemy pod przykryciem do odparowania wody. Zostawiamy jeszcze na ok 10-15 minut.
Serwujemy udekorowane np pietruszką. Podajemy np z Hasanpaşa köfte jak na zdjeciu.
Smacznego.


Bezelyeli pilav

2 su bardağı pirinç
2 y. k. tereyağı
2 y. k. sıvı yağ3 su bardağı kaynar su
1 konserve bezelye
1 tane soğan
1 tane havuç
tuz

Pirinşler sıcak tuzlu suda islatılır. 15 dakika bekler.
Soğan ve havuç küp küp doğranır Tereyağ ve sıvı yağ eritilir, önce soğan, sonra havuç eklenip kavurur.
Pirinç eklenip kavulurur ordından sıcak su, tuz ve bezelye eklenir.
Pilav pişince dereotu eklenir servis yapilir. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz