środa, 1 kwietnia 2015

Potrawka z zielona soczewica - Mercimeklı aş



Z serii szybkich i pożywnych dań obiadowych przedstawiam potrawke z zieloną soczewicą.
Tego typu potrawki są bardzo popularnw w tureckich domach. Gospodynie cenią je za doskonały smak, wartości odżywcze oraz łatwe i szybkie przygotowanie (czas przygotowanıa to ok 15-20 mınut) z minimalnej ilości składników.






 Składniki:

 duża cebula
1/2 szkl. zielonej soczewicy
szkl. kaszy bulgur
3/4 szkl. oliwy
sól
łyżka salçy (przecieru pomidorowego)

Na patelnie wlewamy oliwe i podduszamy cebulke pokrojoną w krążki.
Zieloną soczewice zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok 5 minut. W tym czasie do osobnego garnka wsypujemy kasze i zalewamy woda na wysokość palca ponad powierzchnie kaszy. Gotujemy na dużym ogniu do momentu aż woda się zagotuje, po tym czasie zmniejszamy gaz i dusimy do odparowania wody ok 5-10 minut. 
Soczewice przesypujemy do kaszy, a z patelni zbieramy ok. 2 łyżek cebuli i podsmażamy ją jeszcze chwilkę z przecierem pomidorowym. 
Kasze i soczewice mieszamy razem z cebula na patelni, zostawiając jeszcze chwilkę włączony gaz.
Ozdabiamy cebulą wymieszaną z przecierwm i serwujemy na gorąco.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz