Pita, to pieczywo bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu.
Okrągłe, pszenne, płaskie placki jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz Podstawowe składniki to mąka, woda i drożdże. Obecnie jako „pita” określa się też naleśnikowate ciasto używane do podawania kebabów w formie fast food.
Pita pochodzi prawdopodobnie ze starożytnej Syrii. W krajach arabskich nazywana jest też libańskim, syryjskim lub arabskim chlebem.
Okrągłe, pszenne, płaskie placki jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz Podstawowe składniki to mąka, woda i drożdże. Obecnie jako „pita” określa się też naleśnikowate ciasto używane do podawania kebabów w formie fast food.
Pita pochodzi prawdopodobnie ze starożytnej Syrii. W krajach arabskich nazywana jest też libańskim, syryjskim lub arabskim chlebem.
2 łyżeczki suchych drożdzy
2 łyżeczki cukru
3 szklanki mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
+/- 1 szklanka letniej wody
2 łyżeczki cukru
3 szklanki mąki pszennej
czubata łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
+/- 1 szklanka letniej wody
Drożdże i cukier wsypujemy do niewielkiej ilości letniej wody i dokładnie mieszamy.
Mąkę mieszamy z solą i dodajemy rozczyn z drożdży i oliwe. Mieszamy i powoli dolewamy wodę.
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. Po naciśnięciu ciasta palcem powinno wrócić do poprzedniego kształtu.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzine.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i uderzamy w nie pięścią żeby je odgazować.
Dzielimy ciasto na 8 cześci i formujemy z nich okrągły placek. Można to zrobić rozciągając ciasto w rękach lub wałkować. Placki powinny być dość cieńkie, (+/- 0,5 cm). Kładziemy je na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrosniecia na ok 20 minut.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok 5- 10 minut. Czas pieczenia zależy d grubości placka i wysokości piekarnika. Chlebek ma napuchnąć i sie zarumienić.
İnfo na temat pity pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz