Składniki:
na mięso:
750 g mięsa mielonego
cebula
2 jajka
2 kromki chleba lub bułka tarta
sól
pieprz
pure:
5-6 ziemniaków
2 łyżki masła
jajko
0,5 szkl. mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
sos:
łyżka przecieru pomidorowego
szkl. wody
Gotujemy ziemniaki, odlewamy wodę. Dodajemy masło i mleko i przyprawiamy do smaku.
Drobniutko kroimy cebulke i wyrabiamy wszystkie składniki na mielone. Wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie robimy duże kule z mięsa a w środku później dolek, do którego włożymy później pure.
Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika w dołki w mięsku wkładamy wcześniej przygotowane pure.
Polewamy sosem i posypujemy żółtym serem i ponownie zapiekamy aż ser się rozpuści.
Robimy na talerzu zgrabnego kleksa z sosu, ktory nam zostal, dekorujemy pietruszką i serwujemy na gorąco.
Hasanpaşa köfte
köfte:
750 g kıyma
1 adet soğan
yumurta
2 dilim bayat ekmek içi
tuz
kara biber
püre:
5-6 tane patates
2 yemek kaşığı terayağı
1 yumurta
yarım su bardak süt
kara biber
tuz
muskat
1 yemek kaşık salça
1 su bardağı su
Patates haşlanır, suyulup ezilir. Tereyağı, yumurta, süt ve baharatları eklenir.
Köfte malzemeleri bir kaba koyulur yoğrulur ve dolapta saat dinlenir.
Limon büyüklüğünde parçalanır, ortası çukur bir şekilde ve fırınaya 200 derecede 20 dakika pişir.
Fırından çıkar ve patates püresi doldurulur. Üzerine salçalı su ve kaşar gezdirilip ve 5 dakika daha pişer.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz