środa, 4 lutego 2015

Pierogi z ryżem i jabłkami



Z ryżem, jabłkami a do tego aromatem migdałowym?!?!?! Głowe daję, że większość z Was tak własnie zareagowała. Nic dziwnego, sama miałam nieco sceptyczne do tego przepisu. Na szczęście dałam się namówić mamie żeb go wypróbowac. 
Na szczęście, bo pierogi okazały sie fantastyczne. A dzieciaki je wprost uwielbiaja.



Składniki:

3 szkl. mąki
jajko
woda ok szkl.

farsz:

200 g ryżu
3 jabłka
jajko
4 łyżki cukru
łyżka masła
aromat migdałowy


Ryż ugotować na półsypko, ostudzić, wbić jajo. Jabłka obrać i zetzeć na tarce, skropić masłem, posłodzić, mieszając ,,zagotowć,, na patelni i wymieszać z ryżem.
Doprawić do smaku (cukier, aromat).

Wyrabiamy elastyczne ciasto, dzielimy je na mniejsze części wygodne do rozwałkowania na raz, zawijamy szczelnie w szmatke i odkładamy żeby odpoczeło. Nie trzeba tego robić, jednak ciasto, które odpocznie jest łatwiejsze do wałkowania i bardziej elastyczne. Ponad to łatwiej sie skleja i nie rozpada podczas gotowania.
Wykrawamy krążki i na środek każdego nałożyć farsz i zlepić. 
Gotowac w osolonej wodzie jeszcze chwilke po wypłynięciu na powierzchnie.
Najlepiej smakują polane śmietana i posypane cukrem. Można równiez podać podsmażone delikatnie na masełku i lekko posłodzone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz