Z okazji dnia zakochanych postanowiłam spędzić kilka godzin na przygotowanie mini torcików dla mojego męża. Oto co z tego wyszło :)
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 lyzka mąki ziemniaczanej
barwnik spozywczy (różowy)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera). Na koniec dodac odrobine barwnika i dokladnie wymieszac.
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 4 blaty.
Z kazdego blatu powykrawac serduszka, z ktorych pozniej zrobimy torciki.
Krem pomaranczowy:
Składniki na 1/2 l. kremu
3 lyzki kandyzowanej skorki pomaranczowej z nieodlanym sokiem
1 duza pomarańcza
2 żółtka
2 całe jajka
2 lyzki cukru
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Wykonanie
Kandyzowana skorke wraz z syropem wlozyc do rondelka i wcisnac sok z jednej pomaranczy. Dodać cukier żółtka, całe jaja i mąkę. Dokładnie rozmiksować mikserem i nastawić do zagotowania. Cały czas należy mieszać mieszankę. Kiedy się zagotuje zestawić z ognia. Dokładnie zmiksować. Zagotować momencik i przelać do słoika.
Tak przygotowany krem można przechowywać do tygodnia czasu.
polewa chalwowa:
80 g chalwy
100 ml kremowki
Rozpuscic w rondelku mieszajac zeby masa byla jednolita.
Powycinane serduszka przekladamy kremem pomaranczowym (ja na jeden torcik uzylam 5 serduszek) po zlozeniu torcika boki rowniez smarujemy kremem pomaranczowym a piata, gorna, warstwe polewamy chalwa. Gdy powewa nieco stezeje ozdobic serduszkami z czekolady.
Schlodzic w lodowce.
Składniki na 1/2 l. kremu
3 lyzki kandyzowanej skorki pomaranczowej z nieodlanym sokiem
1 duza pomarańcza
2 żółtka
2 całe jajka
2 lyzki cukru
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Wykonanie
Kandyzowana skorke wraz z syropem wlozyc do rondelka i wcisnac sok z jednej pomaranczy. Dodać cukier żółtka, całe jaja i mąkę. Dokładnie rozmiksować mikserem i nastawić do zagotowania. Cały czas należy mieszać mieszankę. Kiedy się zagotuje zestawić z ognia. Dokładnie zmiksować. Zagotować momencik i przelać do słoika.
Tak przygotowany krem można przechowywać do tygodnia czasu.
polewa chalwowa:
80 g chalwy
100 ml kremowki
Rozpuscic w rondelku mieszajac zeby masa byla jednolita.
Powycinane serduszka przekladamy kremem pomaranczowym (ja na jeden torcik uzylam 5 serduszek) po zlozeniu torcika boki rowniez smarujemy kremem pomaranczowym a piata, gorna, warstwe polewamy chalwa. Gdy powewa nieco stezeje ozdobic serduszkami z czekolady.
Schlodzic w lodowce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz