Zbliża się czas potwornych upałów w Turcji więc dziś na tapete wzięłam cytryny i zrobiłam z nich syrop, który jest doskonałą bazą pod lemoniade.
Orzeźwiający smak cytryn podkręca cudowna, aromatyczna, swieża mięta.
Składniki:
sok z 6 cytryn
skórka starta z 4 cytryn
3/4 szkl. cukru
2 szkl. wody
pół pęczka świeżej mięty
Starta skórke z cytryny mieszamy z cukrem ı odstawiamy na ok 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i wodę i zagotować. Gotować ok 5 minut. Po zdjęciu z gazu dodać liście mięty. Gdy syrop ostygnie przelać przez sito do sloika lub butelki, zamknąć i schłodzić w lodówce.
Podajemy rozrobione z wodą w stosunku 1:1.
Dodać plastry cytryny, świeżą mięte i kilka kostek lodu i podawać schłodzone.
Limonata için Limon Şurubu
Malzemeler:
6 limon suyu
4 limonun kabuğunun rendesi
3/4 su bardağı toz şekeri
2 su bardağı su
yarım demet taze nane
Limonata için:
1 su bardağı limon şurubu
1 su bardağı soğuk su
Limon kabukları ve şekeri bir tencerede parmaklarınızla ovuşturun ve 5 dakıka bekletin. Üzerine limon suyunu ve suyu ilave edip karıştırarak bir taşım kaynatın.
Naneleri ekleyip soğuyana kadar bekleyin. Şurubu süzgeçten geçirip bie kavanoza koyun.
Buzdolabında soğutun.
Servis sırasında bire bir ölçüde su ve şurubu karıştırıp, limon dilimleri ekleyin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz