Cieciorka, soczewica czerwona, zielona i żółta, kasza bulgur, ryż...to bardzo lubiane i popularne w kuchni tureckiej składniki, sa pożywne i sycące
Wchodzą w skład wielu potraw między innymi zup i pilawów.
Dziś potrawka z kaszą bulgur i cieciorką własnie. Nie skradla serca mojego męża, natomiast mnie jak i mojemu dwulatkowi, bardzo przypadład do gustu.
Składniki:
duża cebula
szkl. kaszy bulgur
0,5 szkl cieciorki (moczonej przez noc)
0,5 szkl. oliwy
łżeczka kminu rzymskiego w proszku
czubata łyżka przecieru pomidorowego
czubata łyżeczka ostrego przecieru paprykowego (jesli nie macie, mozna zastąpić przecierem pomidorowym i dodać odrobine ostrej papryki w proszku lub pul biber)
sól
Cebule pokrojoną w półkrążki podsmażamy na oliwie. Gdy sie zarumieni dodajemy kmin i przeciery i smażymy kilka minut.
Dodajemy kasze i cieciorke i zalewamy wodą na grubość palca ponad powierzchnie składników znajdujących się w garnku. Najpierw gotujemy na duzym ogniu, gdy zawrze, zmniejszamy gaz i dusimy do odparowania wody.
Doprawiamy solą do smaku i serwujemy na gorąco posypane swieżo zmielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz